Stižu nova sredstva za inovatore – StarTech grantovi do 100.000 dolara

Startapove, neformalne timove, preduzetnike, mala i srednja preduzeća, kojima je potreban novac za izradu inovativnog proizvoda i plasman na tržište, početkom marta očekuje novi, treći konkurs dodele bespovratnih sredstava koji raspisuje StarTech program. Sve dobre  inovativne ideje moći će da osvoje i do 100.000 dolara, kao i mentorsku podršku za realizaciju. 

Konkurs će trajati dva meseca, a nakon provere svih podnetih zahteva već na jesen biće poznati inovatori koji će zahvaljujući ovom novcu biti korak bliže ostvarenju svog sna. U prethodna dva ciklusa StarTech je već pomogao 57 inovativnih kompanija da njihovi projektni planovi postanu stvarnost. 

Uz podršu projekta prvi mobilni CT skener stigao je na tržište Amerike, a tim putem će vrlo brzo i inovativni preparat protiv heliko bakterije koji je dobio dozvolu za izvoz u SAD. Kreiran je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji, kao i sistem za regrutaciju baziran na veštačkoj inteligenciji koji će na sebe preuzeti veliki deo poslova HR službi oko izbora kandidata za posao. Inovatori koji su dosad dobili podršku bili su iz Beograda, Niša, Novog Sada, Čačka, Zrenjanina, Kraljeva, Subotice, Bečeja, Kragujevca, Jagodine, Boljevca.

- Jedna od ključnih ideja StarTecha je da podstaknemo razvoj kulture ulaganja u startap zajednicu i da našim primerom motivišemo veliku privredu i donatore da podrže rast inovacija u Srbiji, koje su značajni pokretač privrednog razvoja. Znamo da su finansije karika koja najčešće nedostaje u razvoju inovacija i zato smo namenili značajna sredstva za grantove dok je za realizaciju celokupnog projekta opredeljeno pet miliona dolara. Pored direktne podrške inovatorima već treću godinu radimo na unapređenju regulatornog okvira za poslovanje, promociju preduzetništva, inovatora i inovacija – kaže Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u.

StarTech je projekat kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, a sprovodi ga NALED zajedno sa Vladom Srbije. Projekat pruža priliku domaćim malim i srednjim preduzećima i startap timovima da se samostalno, ili u saradnji s akademskom zajednicom i istraživačkim centrima, prijave za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara za ulaganje u digitalnu transformaciju svog poslovanja, istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga i njihov plasman na domaće i inostrano tržište.

Osim finansijske pomoći, kako navodi, inovativne kompanije u okviru projekta dobijaju i vaučere za oko 3.000 sati podrške konsultanata za registraciju patenata, usklađivanje s propisima, izvoz na inostrana tržišta i primenu novih tehnologija. Prema njegovim rečima, inovacije su presudne ne samo za rast nego i opstanak svakog biznisa u savremenom poslovanju.

StarTech projekat pokazao je i veliku raznovrsnost ideja domaćih inovatora. Na prošlogodišnjem konkursu sredstva su dobile ideje poput samoodržive ekološke kuće, antikarijes gela, gela za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, blokova za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu i pametnih kanti za odlaganje ambalaže.

Vasiljević zaključuje da je StarTech postao poznat i kao mesto odakle potiču brojne reformske inicijative i  predlozi za unapređenje inovacionog ekosistema. Naš sagovornik ukazuje da se među prioritetnim preporukama, između ostalih, nalaze i predlozi za olakšavanje pristupa startapova finansiranju, pojednostavljivanja administrativnih procedura, regulisanja statusa inovatora, razvoja inovacione infrastrukture do jednog od najvažnijih pitanja, a to je saradnja nauke i privrede.

StarTech program jedinstven je u Srbiji jer podršku razvoju inovacija umesto državnih fondova pruža jedna privatna kompanija, što je značajan primer privatnom sektoru kako može da pomogne razvoj inovativnog preduzetništva u Srbiji. Onima koji su ušli u preduzetničke vode ili o tome tek razmišljaju, na raspolaganju je GoStudy - Škola digitalnog preduzetništva sa 180 lekcija od značaja za pokretanje i vođenje biznisa.

 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE