Sad znamo šta su startapovi i ko su poslovni anđeli

Svako ko uloži najmanje 5.000 evra u jedan ili više startapova stiče pravo da i zvanično ponese naziv poslovnog anđela. Ukoliko uz to poseduje i stručno znanje o rizicima koji prate investiranje u startapove, ispunio je uslov da se upiše u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji će formirati Fond za inovacionu delatnost.

Pravilnik koji propisuje uslove za upis u registar donet je poslednjih dana prošle godine. Ideja je da se svi ključni akteri domaćeg inovacionog sistema nađu u ovoj jedinstvenoj evidenciji. Za poslovne anđele to bi u perspektivi značilo mogućnost dobijanja različitih vidova olakšica, pre svega poreskih, za ulaganje u dobre inovativne ideje.

– Značajan korak učinjen je donošenjem pravilnika jer je precizirano i šta su to startapovi. To je bila jedna od ključnih preporuka naše Sive knjige inovacija, koju smo razvili u okviru projekta StarTech. Verujemo da će ovaj korak veoma pozitivno uticati na pozicioniranje Srbije na sceni industrije znanja, te podstaknuti dalji razvoj inovacionog ekosistema – kaže Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED–u.

Zakonom o inovacionoj delatnosti definisano je da je startap "novoosnovano privredno društvo ili preduzetnik koje obavlja inovacionu delatnost i koje ima potencijal brzog i velikog rasta". Međutim, kako navodi Vasiljević, ovaj zakon nije dalje pojasnio pojam „novoosnovano“, koji su institucije različito tumačile.

– Novim Pravilnikom to je rešeno, jer se startap posmatra kao pravno lice od čijeg osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda. Troškovi istraživanja i razvoja startapa moraju da čine najmanje 10% njegovih ukupnih rashoda u svakoj godini postojanja kako bi bio upisan u Registar, a u slučaju da nema finansijsku istoriju, o upisu će odlučivati posebna komisija Fonda – objašnjava Vasiljević.

Spoj startapova i poslovnih anđela jedan je od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema. Poslovni anđeli su odavno prisutni širom sveta i to su najčešće osobe sa bogatim poslovnim znanjem i iskustvom, koji sopstvena sredstva ulažu u perspektivne startapove. Najčešće ulažu u početnoj fazi razvoja, kada se mladi preduzetnici sa dobrom idejom suočavaju s problemom da ne mogu početno finansiranje da dobiju od banaka, nemaju svoj novac, niti mogu da pozajme od roditelja ili prijatelja.

Ulaganja anđela u jedan startap najčešće se kreću od 20.000 pa i do 500.000 evra, a praksa u svetu je da uzmu udeo u kapitalu preduzeća u rasponu od 10 do 30%, a iz vlasništva izlazi oko pete godine. Ono što je još važnije, poslovni anđeo neretko je osoba koja je prošla visoke menadžerske pozicije te svojim veštinama može da pomogne postavljanju biznisa na noge, a jednako važne su i njegove poslovne veze i mogućnost povezivanja sa potencijalnim partnerima i drugim ulagačima.

Siva knjiga inovacija je pripremljena u okviru programa StarTech koji finansira kompanija Philip Morris, a sprovodi NALED. U prvom izdanju našlo se ukupno 60 preporuka, od čega je 50 usmereno na unapređenje saradnje nauke i privrede, kreiranje stimulativne poreske politike ka startapima, mikro, malim i većim inovativnim biznisima, modernizaciju radnog zakonodavstva za digitalne preduzetnike, kao i razvoj infrastrukture za inovacije i pristup povoljnom finansiranju. Drugo izdanje Sive knjige inovacija biće predstavljeno javnosti u aprilu.


Povezani Sadržaji

Vesti

Siva knjiga inovacija - putokaz za reforme ka ekonomiji znanja

20.04.2022

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje...Pročitaj vest
Vesti

Startuje Mesec inovacija – ukažite na izazove i predložite rešenja

09.11.2021

Da li je potrebna posebna regulativa da bi dronovi vršili isporuku hrane?...Pročitaj vest
Kliping

[TV N1] Država i velike kompanije sve više prepoznaju značaj inovacija

17.11.2022

Na drugom godišnjem konkursu StarTech programa predstavnici ...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE