[TV N1] Država i velike kompanije sve više prepoznaju značaj inovacija

Na drugom godišnjem konkursu StarTech programa predstavnici 28 startap kompanija, koji su uspešno prošli proces selekcije, dobili su grantove za dalji razvoj inovativnih ideja u vrednosti od  22.500 do 65.000 dolara. Projekat realizuje NALED u saradnji sa Vladom Srbije, uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris.

Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u je, gostujući u Danu uživo na TV N1, istakao da je na konkursu bilo dosta dobrih ideja, koje imaju značajan tržišni potencijal kako u našoj zemlji, tako i van nje.

- Neke projekte koje bih pomenuo tiču se gela za gašenje požara koji je vrlo inovativan i može da unese revoluciju u tu oblast, zatim gel za sprečavanje karijesa kod dece, male kućice za pse, kuće za ljude koje su vrlo mobilne i mogu se postavljati u prirodi i niz takvih i sličnih ideja i inicijativa - objasnio je Vasiljević.

Govoreći o članovima žirija koji su bili zaslužni za odabir najinovativnijih ideja, on je kazao da polovinu čine ljudi iz privatnog sektora, a drugu polovinu pripadnici javnih institucija koje se inače bave podrškom inovacijama, preduzetništvu, sa dugogodišnjim iskustvom u mentoringu i pružanju podrške u realizaciji projekata.

Dodao je da su dobitnici u obavezi da iskoriste novac na način koji je predviđen prilikom konkurisanja, te da je projektom predviđena i mentorska podrška.  "Omogućili smo im i da iskoriste vaučerski program za ekspertsku pomoć u oblastima zaštite intelektualne svojine, marketinga i izlaska na strano tržište“, istakao je Vasiljević.

Ocenio je da se naš inovativni ekosistem razvija velikom brzinom i da je to rezultat toga što je država prepoznala njegov značaj poput ministarstva, fondova koji ulažu u inovativne subjekte, ali i velikih kompanija poput Philip Morris koji su pronašli interes da podrže startap zajednicu i inovatore.

- Mislim da se slažu kockice koje bi mogle da dovedu do toga da ekonomija znanja bude jedan od naših najvećih razvojnih potencijala u narednom periodu. Ono što je potrebno da bi do doga došlo jeste da ojačamo vezu između nauke i privrede koja u ovom trenutku nije na nivou koji nam je potreban – zaključio je Vasiljević. 

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati na linku

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Izabrana druga generacija StarTech zvezda – milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja

08.11.2022

Devet domaćih startapova, devet timova i još 10 malih i srednjih...Pročitaj vest
Vesti

Nedelja preduzetništva – Na putu ka predvidljivijim uslovima poslovanja

14.11.2022

Drugu godinu zaredom procenat novih preduzetnika u Srbiji uvećao se ...Pročitaj vest
Vesti

Proglašene prve StarTech zvezde - 29 timova i kompanija dobilo milion dolara za investicije

08.10.2021

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, generalni direktor kompanije Filip Moris...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE