Univerzitet u Beogradu i NALED pokreću “berzu praksi” za studente u 300 kompanija, lokalnih samouprava i NVO

Univerzitet u Beogradu, kao najstarija institucija visokog obrazovanja u Srbiji, i NALED, kao najveća nezavisna privatno-javna asocijacija, potpisali su danas, u svečanoj sali Rektorata, Sporazum o saradnji kojim se uspostavlja institucionalni okvir za pokretanje zajedničkih inicijativa usmerenih na unapređenje međunarodne konkurentnosti Srbije, svrsishodnije povezivanje nauke i privrede i razvoj ekonomije koja će biti zasnovana na izvozu pameti, umesto izvozu pametnih.

Sporazum između ostalog predviđa uspostavljanje berze stručnih praksi koja će omogućiti studentima osnovnih i poslediplomskih studija da steknu prva poslovna iskustva u više od 300 multinacionalnih i domaćih kompanija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koje NALED okuplja u članstvu i na taj način povećaju svoje šanse da se zaposle u struci, ali i ostanu da žive i rade u našoj zemlji.

- Želimo da osnažimo veze između akademske zajednice, privrede i državne uprave, kao i da pružimo priliku našim studentima da steknu dragocena radna i životna iskustva na praksama u članicama NALED-a. Posebno želimo da damo doprinos jačanju naše privrede i unapređenju njenih kapaciteta, što je i suština takozvane “treće misije” Univerziteta – rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Željko Tomić, predsednik NALED-ovog Saveza za eUpravu i direktor kompanije OSA računarski inženjering kaže da je kroz različite programe stručne prakse i studentska takmičenja u organizaciji NALED-a u proteklih 10 godina prošlo gotovo 200 studenata, a da je danas više od četvrtine zaposlenih stručnjaka u ovom udruženju počelo upravo na ovaj način. Važna je i uloga akademske zajednice u osmišljavanju reformskih incijativa.

- Aktivnije uključivanje profesora, saradnika i studenata u javno-privatni dijalog i aktivnosti NALED-a na sprovođenju istraživanja i analiza, doprineće kvalitetu praktičnih politika i uspehu reformi za koje se zalažemo. Dobar primer je reforma paušalnog oporezivanja na kojoj smo sarađivali sa Fakultetom organizacionih nauka, a koja je donela predvidivost poslovanja za 100.000 paušalaca, ili program Startuj legalno na čijem osmišljavanju smo radil sa Fakultetom političkih nauka – ističe Tomić.

Dekan FPN-a Dragan Simić, govoreći o dosadašnjoj saradnji sa NALED-om, istakao je program letnje prakse za mlade politikologe i izradu zajedničke analize poreskog opterećenja početnika u poslovanju na osnovu koje je Vlada pokrenula program Startuj legalno, a gotovo 1.000 mladih i nezaposlenih pokrenulo novi biznis uz poresko oslobođenje u prvoj godini. Asistentkinja na FON-u i savetnica u kabinetu premijerke Svetlana Jovanović, pored saradnje na reformi paušala izdvojila je i zajedničku organizaciju studentskog takmičenja na temu razvoja bezgotovinskog plaćanja u Srbiji – neke od najboljih studentskih ideja našle su svoje mesto i u Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije.

Potpisivanjem sporazuma, Univerzitet u Beogradu je, pored osam fakulteta i tri naučne institucije, postao 12. počasni član NALED-a iz akademske zajednice.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE