Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa

           
Digitalna mapa sa stazama za šetnju i planinarenje u Srbiji biće do letnje sezone dostupna za sve stanovnike i turiste, a posebnu pažnju na njoj privlače lokacije malih biznisa na području Valjevskih planina koji nude bogatu ponudu tradicionalnih proizvoda i suvenira. 

Ideja je nastala kao deo projekta „Staze Srbije“, u cilju promovisanja pešačenja, planinarenja i boravka u prirodi, i osnaživanja malih i mikro privrednika u okolini staza, s posebnim akcentom na razvoj ženskog preduzetništva na području Valjevskih planina, saopštila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap.

- UNDP je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, gradom Valjevo, opštinskom turističkom organizacijom i Etno mrežom, organizovao i obuku za preduzetnike i preduzetnice koje se bave ručnim radom, kako bi stekle veštine onlajn trgovine i marketinga, kao i pakovanja i brendiranja svojih proizvoda. Sve polaznice kursa vladaju tradicionalnim veštinama i zanatstvom poput veza, pletenja i razbarenja, koje spajaju sa modom i dizajnom i tako  pretvaraju strast i hobi u poslovne prilike, a novostečene veštine pomoći će im da budu vidljivije i prisutnije na modernom tržištu – rekla je Pikap.

Preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća iz Valjeva imali su, takođe, priliku da, u prethodnom periodu, modernizuju svoje poslovanje kroz projekat „Mali biznis informator“ i dobiju ekpertsku podršku u domenu onlajn trgovine, bezgotovinskog plaćanja, registracije poslovanja na Google mapama i fiskalizacije. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Britanske ambasade i u partnerstvu s Kabinetom predsednice Vlade Srbije i ministarstvima privrede i finansija.

- Mali i mikro biznisi su neretko najmanje vidljiv deo privrede, a često su temelj razvoja zajednice i zato nam je drago što ovaj projekat pomaže upravo njima. Važno je da danas svi imaju jednake prilike da uče nove veštine korišćenja tehnologije i zato Britanska ambasada posvećuje posebnu pažnju ulaganju u njihov razvoj – kaže zamenik šefa misije Britanske ambasade u Srbiji Dominik Otvej.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović ističe da je podrška Britanske ambasade u Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu i Kragujevcu pomogla privrednicima u razvoju elektronskih usluga i otvaranju novih tržišta kroz internet prodaju.

- Naše istraživanje pokazalo je da je skoro polovina malih privrednika već mapirala svoje poslovanje, oko 60 procenata elektronski plaća račune, a više od trećine na ovaj način vodi dokumentaciju. Zato nam je drago što podršku u digitalizaciji možemo da pružimo i ženama koje se bave ručnim radom, a Etno mreža će kontinuirano nastaviti da pruža podršku u domenu obuka i stvaranju novih prilika za njihovo zaposlenje – naglasila je Jovanović.  


Povezani Sadržaji

Vesti

Startuje karavan Mali biznis u malom prstu za preduzetnike i mikro privrednike

03.11.2021

U pet gradova obezbeđena je ekspertska podrška za razvoj onlajn prodaje,...Pročitaj vest
Vesti

Više od 10 programa za brži razvoj i legalni start malih biznisa

17.01.2020

U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i...Pročitaj vest
Kliping

[Politika] Šta je potrebno preduzetnicima i malim biznisima u 2022.

31.12.2021

Više od 290.000 preduzetnika i još 100.000 mikro i malih...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE