Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa

           
Digitalna mapa sa stazama za šetnju i planinarenje u Srbiji biće do letnje sezone dostupna za sve stanovnike i turiste, a posebnu pažnju na njoj privlače lokacije malih biznisa na području Valjevskih planina koji nude bogatu ponudu tradicionalnih proizvoda i suvenira. 

Ideja je nastala kao deo projekta „Staze Srbije“, u cilju promovisanja pešačenja, planinarenja i boravka u prirodi, i osnaživanja malih i mikro privrednika u okolini staza, s posebnim akcentom na razvoj ženskog preduzetništva na području Valjevskih planina, saopštila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap.

- UNDP je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, gradom Valjevo, opštinskom turističkom organizacijom i Etno mrežom, organizovao i obuku za preduzetnike i preduzetnice koje se bave ručnim radom, kako bi stekle veštine onlajn trgovine i marketinga, kao i pakovanja i brendiranja svojih proizvoda. Sve polaznice kursa vladaju tradicionalnim veštinama i zanatstvom poput veza, pletenja i razbarenja, koje spajaju sa modom i dizajnom i tako  pretvaraju strast i hobi u poslovne prilike, a novostečene veštine pomoći će im da budu vidljivije i prisutnije na modernom tržištu – rekla je Pikap.

Preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća iz Valjeva imali su, takođe, priliku da, u prethodnom periodu, modernizuju svoje poslovanje kroz projekat „Mali biznis informator“ i dobiju ekpertsku podršku u domenu onlajn trgovine, bezgotovinskog plaćanja, registracije poslovanja na Google mapama i fiskalizacije. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Britanske ambasade i u partnerstvu s Kabinetom predsednice Vlade Srbije i ministarstvima privrede i finansija.

- Mali i mikro biznisi su neretko najmanje vidljiv deo privrede, a često su temelj razvoja zajednice i zato nam je drago što ovaj projekat pomaže upravo njima. Važno je da danas svi imaju jednake prilike da uče nove veštine korišćenja tehnologije i zato Britanska ambasada posvećuje posebnu pažnju ulaganju u njihov razvoj – kaže zamenik šefa misije Britanske ambasade u Srbiji Dominik Otvej.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović ističe da je podrška Britanske ambasade u Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu i Kragujevcu pomogla privrednicima u razvoju elektronskih usluga i otvaranju novih tržišta kroz internet prodaju.

- Naše istraživanje pokazalo je da je skoro polovina malih privrednika već mapirala svoje poslovanje, oko 60 procenata elektronski plaća račune, a više od trećine na ovaj način vodi dokumentaciju. Zato nam je drago što podršku u digitalizaciji možemo da pružimo i ženama koje se bave ručnim radom, a Etno mreža će kontinuirano nastaviti da pruža podršku u domenu obuka i stvaranju novih prilika za njihovo zaposlenje – naglasila je Jovanović.  

Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa
Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa
Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa
Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa

Povezani Sadržaji

Vesti

Startuje karavan Mali biznis u malom prstu za preduzetnike i mikro privrednike

03.11.2021

U pet gradova obezbeđena je ekspertska podrška za razvoj onlajn prodaje,...Pročitaj vest
Vesti

Više od 10 programa za brži razvoj i legalni start malih biznisa

17.01.2020

U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i...Pročitaj vest
Kliping

[Politika] Šta je potrebno preduzetnicima i malim biznisima u 2022.

31.12.2021

Više od 290.000 preduzetnika i još 100.000 mikro i malih...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE