Vreme je za promenu sistema oporezivanja najnižih plata

Hitno usvajanje novog Programa za suzbijanje sive ekonomije, omogućavanje bezgotovinskog plaćanja na svim šalterima javne uprave uz ukidanje papirne uplatnice, kao i uključivanje svih republičkih i lokalnih inspekcija u sistem eInspektor, glavni su prioriteti koje će Savez za fer konkurenciju NALED-a zagovarati pred novom Vladom u cilju smanjenja poslovanja u sivoj zoni u Srbiji.

Na sednici saveza posebno je istaknut značaj suzbijanja rada na crno u borbi protiv sive ekonomije. Zato će se među prioritetima naći i predlozi za smanjenje poreskog opterećenja rada, posebno najnižih plata, proširenje zakona o angažovanju sezonskih i povremenih radnika na građevinarstvo, turizam, ugostiteljstvo i poslove pomoći u kući, kao i uređenje statusa nestandardnih i fleksibilnih oblika rada.

- Usvajanje novog programa za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da bude prioritet Vlade Srbije. Savez za fer konkurenciju je kao deo Vladine stručne grupe doprineo definisanju mera tog strateškog dokumenta, a dodatni doprinos daćemo novom procenom obima sive ekonomije u Srbiji po nekoliko različitih metoda, koju ćemo uskoro objaviti – rekao je novi predsednik saveza i direktor Atlantic grupe za Srbiju Zoran Daljević i dodao da Savez za fer konkurenciju okuplja 51 kompaniju i instituciju koje zajedno zapošljavaju više od 40.000 ljudi.

Gost na sednici bio je novi ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, koji je istakao značaj daljeg rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije i promovisanju fer uslova poslovanja.

- U saradnji sa NALED-om i članovima Saveza u naredne dve godine ćemo sa posebnom pažnjom raditi na daljem unapređenju inspekcijskog nadzora sa ciljem suzbijanja sive ekonomije. Ostajemo dosledni jačanju preventivno-savetodavne uloge inspekcije, ali i sprečavanju i suzbijanju nelegalne trgovine u različitim oblicima. Iskoristićemo sve raspoložive kapacitete da dodatno podstaknemo informaciono povezivanje eInspektora sa drugim organima nadležnim za suzbijanje sive ekonomije - izjavio je Momirović.

Kada je reč o smanjenju poreskog optrećenja plata, sa sednice saveza je poručeno da je potrebno razmišljati u pravcu postizanja veće progresivnosti oporezivanja, kao i mogućem ukidanju doprinosa za zdravstvo kao načina da se postigne značajnije rasterećenje. Osim toga, jedan od prioriteta Vlade bi trebalo da bude i reforma sistema neporeskih nameta i ukidanje parafiskala. Prvi korak bio bi uspostavljanje javnog registra svih taksi, naknada i drugih dažbina. NALED je tokom 2021. razvio registar u kojem je evidentirano više od 2.000 nameta smeštenih u više od 200 zakona i 400 podzakonskih akata na republičkom i lokalnom nivou.

Važna mera u suzbijanju sive ekonomije je i podsticanje bezgotovinskih plaćanja. Savez je podržao Kancelariju za IT i eUpravu u uspostavljanju mogućnosti bezgotovinskog plaćanja na više od 400 šaltera javne uprave, a naredni korak biće dalje proširenje prihvatne infrastrukture. Najavljeno je lansiranjem POS programa u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, u okviru kojeg će POS terminalima i rešenjima za onlajn prodaju biti opremljeno do 25.000 prodajnih mesta preduzetnika, malih i srednjih preduzeća i šaltera institucija. Time će broj prihvatnih mesta biti povećan za više od 20%.  

Novo rukovodstvo Saveza za fer konkurenciju
Članovi Saveza za fer konkurenciju izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine vodiće ih Zoran Daljević, direktor predstavništva Atlantic grupe. Potpredsednici u novom sazivu će biti Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u PMI, Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u Mastercard, Jovan Krivokapić,  menadžer korporativnih poslova u JTI i Biljana Bujić, tax partner u KPMG-u.


Povezani Sadržaji

Vesti

Održana sednica Saveza za fer konkurenciju

12.02.2021

Tema prve sednica Saveza za fer konkurenciju u 2021. godini bili su rezultati sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive...Pročitaj vest
Vesti

Okupljanje Saveza za fer konkurenciju u Metropolu

07.06.2022

Savez za fer konkurenciju organizovao je druženje sa članovima, potencijalnim članovima i partnerima iz države u Hotelu Metropol....Pročitaj vest
Vesti

Poresko opterećenje minimalca moguće smanjiti i za trećinu

29.10.2022

Poresko opterećenje minimalne neto plate u Srbiji iznosi 57%, što znači...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE