Okupljanje Saveza za fer konkurenciju u Metropolu

Savez za fer konkurenciju organizovao je druženje sa članovima, potencijalnim članovima i partnerima iz države u Hotelu Metropol. Druženje je bilo prilika da u neformalnoj atmosferi, članovi i potencijalni članovi Saveza porazgovaraju sa visokim državnim zvaničnicima o aktuelnostima u Savezu i budućim reformskim prioritetima, kao što su unapređenje sistema fiskalizacije i širenje obuhvata bezgotovinskog plaćanja, povećanje predvidljivosti poslovanja i smanjenje parafiskalnog opterećenja, unapređenje inspekcijskog rada i sl.

Okupljanje je svečano otvorio predsednik Saveza i direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris Ivan Miletić, istakavši da Savez već 8 godina vredno radi na pružanju podrške Vladi u unapređenu uslova poslovanja.

Prisutnima se obratila i Jelena Ristić, potpredsednica Saveza i direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i  BiH u kompaniji Mastercard, koja je ovom prilikom naglasila da je proširivanje obuhvata bezgotovinskog plaćanja jedan od izuzetno važnih prioriteta Saveza, koji umnogome doprinosi smanjenju sive ekonomije.

-  Istraživanja pokazuju da smanjivanje vrednosti gotovinskih transakcija za samo 10% može da smanji obim sive ekonomije povezane s kešom i do 2,1% BDP-a, što bi u slučaju Srbije značilo manji obim sive zone za gotovo milijardu evra. Sa tom namerom smo pokrenuli i projekat „Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje – bolji način“, kako bismo podržali veću finansijsku inkluziju građana i privrede, odnosno njihovo uključivanje u finansijske tokove, smanjenje sive ekonomije i brži ekonomski razvoj Srbije, kroz podsticanje većeg korišćenja bezgotovinskih plaćanja, objasnila je Ristić.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju) i kompanija Mastercard i VISA, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

Prema njenim rečima, projekat podržava uvođenje eFiskalizacije kroz tzv. POS program koji je namenjen malim trgovcima i institucijama koji do sad nisu prihvatali kartična ili instant plaćanja. U naredne tri godine biće obezbeđeno 25.000 POS uređaja trgovcima i javnim institucijama i to sve sa sniženim trgovačkim naknadama u prvih godinu dana korišćenja.

Potpredsednica Saveza je pozvala sve zainteresovane da se uključe u POS program i zaključila da Savez ostaje partner Vlade u suzbijanju sive ekonomije ne samo kroz ovu, već i kroz ostale reformske inicijative.

Od kada je najavljeno uvođenje e-Faktura, NALED je u saradnji sa Ministarstvom finansija i uz finansijsku podršku Britanske ambasade, putem projekta „Mali biznis informator“, organizovao preko 30 edukativnih radionica i obuka za korišćenje novog sistema. Ukupno je kroz obuke prošlo više od 2.000 polaznika iz javnog i privatnog sektora. Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić zahvalila je NALED-u i članovima Saveza za fer konkurenciju na podršci u sprovođenju ove bitne reforme, kao i eFiskalizacije. 

- Već svedočimo prvim efektima uvođenja novog sistema fiskalizacije - boljoj naplati PDV-a i efektivnijem nadzoru nad izdavanjem fiskalnih računa. Osim toga, primena sistema elektronske razmene faktura u javnom sektoru je u punom jeku, čime se doprinosi većoj efikasnosti i smanjenju troškova administracije - naglasila je Savičić.

Podsetila je da je Program za suzbijanje sive ekonomije pred usvajanjem, nakon što je prošao javnu raspravu i nakon što su prikupljena mišljenja od svih nadležnih institucija. Članovi Saveza za fer konkurenciju bili su inicijatori izrade prvog Programa za suzbijanje sive ekonomije, a do danas je realizovano više od 70% njime predviđenih mera.


Povezani Sadržaji

Vesti

E-fakture donose milionske uštede i prihode privredi i državi

27.05.2021

Uvođenje elektronskih faktura doneće preduzećima u Srbiji milionske...Pročitaj vest
Vesti

Predstavljen predlog Programa za suzbijanje sive ekonomije do 2025.

08.02.2022

Jačanje inspekcijskog nadzora, unapređenje rada Poreske uprave i fiskalno i...Pročitaj vest
Vesti

Više od 2.000 nameta u onlajn registru neporeskih dažbina

14.12.2021

Onlajn registar neporeskih dažbina obuhvatio je više od 2.000 neporeskih...Pročitaj vest
Kliping

[TV PINK] Efiskalizacijom do suzbijanja sive ekonomije i bolje naplate poreza

25.05.2022

O značaju novog sistema fiskalizacije govorio je za TV Pink Marko Danon,...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE