[TV PINK] Efiskalizacijom do suzbijanja sive ekonomije i bolje naplate poreza

O značaju novog sistema fiskalizacije govorio je za TV Pink Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u, koji je istakao da je reč o poduhvatu koji doprinosi daljem suzbijanju sive ekonomije, a državi i privredi da uhvati tehnološki korak sa drugim zemljama u Evropi.

- Mislim da je akcenat ovog sistema u tome što sada u realnom vremenu Poreska uprava može da prima ogromne količine podataka širom cele privrede, to znači da se u Poreskoj upravi akcenat stavlja na analizu ovih podataka, da se na osnovu njih utvrđuju zakonitosti o tome kako bi u određenom sektoru, regionu, gradu biznis odnosno privreda trebalo da funkcioniše u nekom prosečnom smislu. Neka značajnija odstupanja od ove zakonitosti bi trebalo da prouzrokuju izlaske na teren, objasnio je Danon.

Prema njegovim rečima, svaki izlazak na teren dovodi do utvrđivanja nepravilnosti, što za Poreske uprave koje ovo sprovode znači da su efikasnije, smanjuje se nelojalna konkurencija, a nadalje to znači bolja naplata poreza i kvalitetnije i obimnije javne usluge.

Podsetio je na primer Hrvatske, u kojoj je pre početka uvođenja ovakvog sistema svega 10% izlazaka na teren ishodovalo utvrđenim nepravilnostima, a kada se sistem uhodao u poslednjih nekoliko godina, došlo se do preko 60%.
 


Povezani Sadržaji

Vesti

Još mesec dana i stare kase odlaze u prošlost - startuju i eFakture

01.04.2022

Još mesec dana ostalo je do prelaska na sistem elektronske fiskalizacije,...Pročitaj vest
Vesti

Praktična primena novog Zakona o fiskalizaciji

20.05.2021

Razjašnjavanje nedoumica u primeni Zakona o fiskalizaciji, kako bi privreda što spremnija dočekala prelazak na novi sistem...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Građani putem QR koda mogu da provere da li je fiskalni račun validan

29.04.2022

Zahvaljujući novom sistemu fiskalizacije koji startuje u nedelju,  Poreska...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE