[RTS] Građani putem QR koda mogu da provere da li je fiskalni račun validan

Zahvaljujući novom sistemu fiskalizacije koji startuje u nedelju, Poreska uprava će u realnom vremenu moći da prati promete različitih privrednika i na osnovu toga znati da li je došlo do promene u načinu ponašanja poreskih obveznika i eventualnih zloupotreba. Radi potpunije kontrole, i sami građani će moći putem QR koda da utvrde da li je izdati račun validan, izjavila je za RTS Jelena Bojović, strateškinja za razvoj u NALED-u.

- Od 2015. godine smo počeli da razmišljamo kako da poboljšamo postojeći sistem i to iz dva razloga – unapređenje kontrole od strane države i inspekcije i pomoć privredi da lakše, brže i efikasnije posluje. NALED je još 2016. i 2017. godine išao u Hrvatsku da vidi kako ovaj sistem funkcioniše kod njih. Oni su posle prvih godinu dana primene eFiskalizacije uspeli da unaprede efikasnost inspekcijskog nadzora sa 5 na 33%. Od 100 posećenih privrednih subjekata, samo su kod pet nailazili na probleme i uspeli da ustanove greške u vezi sa izdavanjem fiskalnih računa, da bi nakon unapređenja značajno poboljšali rezultate – naglasila je Bojović.

Privredi će novi model fiskalizacije pored efikasnijeg poslovanja doneti i značajne uštede, jer više neće biti čuvanja i kupovine kontrolnih traka koje su predstavljale veliki problem. Tom prilikom, Bojovićeva je navela primer jednog velikiog privrednog lanca koji je samo za kupovinu i čuvanje traka godišnje trošio 100.000 evra.

Kako je objasnila, inspekcijski nadzor nije svemoguć, a zbog malog broja inspektora nisu moguće česte posete privrednim subjektima. Zato eFskalizacija omogućava da i sami građani postanu kontrolori sistema. Da bi utvrdili da li je promet prijavljen Poreskoj upravi, dovoljno je samo da po dobijanju fiskalnog računa očitaju QR kod.  

Iako je novi sistem od 1. maja trebalo da obuhvati i pijace, to se neće desiti. Kako su saopštili predstavnici pijačnih prodavaca dan ranije, njihova delatnost neće biti fiskalizovana, ali da su spremni da ispoštuju državu i postignu rešenje u narednom periodu.

Prema rečima Bojovićeve, prvobitna ideja podrazumela je da se fiskalizacija uvede svim trgovcima na pijacama, osim onih koji prodaju sopstvene proizvode, kao što su poljoprivredni proizvođači.

-Na jednoj pijaci imate one koji prodaju hemikalije, kese i tako dalje na tezgi, a imate i radnjicu sa strane koja isto to prodaje. Samo je pitanje da li je sistem dovoljno fer prema jednima i prema drugima, odnosno da sva trgovina tih proizvoda uđe u sistem fiskalizacije. Naravno, mi smo saglasni sa tim da se napravi dobar dogovor između jednih i drugih i da se utvrde efekti ovakvih akcija – koliko je administrativno opterećenje za privredu i kolika je korist za državu – kaže Bojović.

U slučaju prekida internet veze ili nepostojanja interneta u datoj sredini, može doći do toga da račun u trenutku kucanja ne stigne do Poreske uprave. Zakon tada predviđa da obveznik dostavlja Poreskoj upravi podatke o izdatim računima periodično ili odmah po uspostavljanju internet veze, a najkasnije u roku od pet dana od dana izdavanja računa.

Ostatak priloga pogledajte na linku.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Fiskalizacijom i bezgotovinskim plaćanjem do suzbijanja sive ekonomije

06.04.2022

Uspostavljanje novog sistema fiskalizacije koji sa primenom počinje 1. maja i...Pročitaj vest
Vesti

Još mesec dana i stare kase odlaze u prošlost - startuju i eFakture

01.04.2022

Još mesec dana ostalo je do prelaska na sistem elektronske fiskalizacije,...Pročitaj vest
Vesti


Svaki treći ne ume da prepozna ispravan fiskalni račun

15.11.2017

Gotovo svaki treći građanin Srbije ne ume da prepozna ispravan fiskalni...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE