Fiskalizacijom i bezgotovinskim plaćanjem do suzbijanja sive ekonomije

Uspostavljanje novog sistema fiskalizacije koji sa primenom počinje 1. maja i realizacija Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje predstavljaju dva ključna mehanizma koja ostvaruju pozitivan efekat na suzbijanje sive ekonomije, a trgovcima donose niz praktičnih koristi, istakla je Jelena Bojović, strateškinja za programski razvoj u NALED-u na panelu „Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje - Bolji način“ koja je održana u hotelu Crown Plaza u okviru konferencije Technobank.

Bojović je objasnila da je u oba projekta u fokusu trgovac i da je izuzetno važno da mu se olakša celokupan postupak nabavke novih fiskalnih kasa i uvođenja mogućnosti bezgotovinskog načina plaćanja. Kako je navela, to se najbolje postiže kroz nabavku all-in-one uređaja koji sve to omogućavaju u nekoliko jednostavnih koraka.

Ukoliko se ne odluče za all-in-one uređaj, do terminala ili softverskih rešenja koji omogućavaju da svojim mušterijama ponude opciju bezgotovinskog plaćanja, trgovci, ali i ugostitelji, zanatlije i preduzetnici u drugim uslužnim delatnostima mogu da dođu i putem POS programa.

- Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje lansirala je sajt boljinacin.rs gde je trenutno omogućena pretprijava za POS program putem koga će privrednici moći da iskažu interesovanje i postanu deo programa. Planirano je da samo u toku ove godine dodelimo 4.000 POS terminala za standardne, ali i onlajn prodavnice. Svi koji se budu učestvovali u programu dobiće besplatnu instalaciju i subvencionisanu trgovačku naknadu u trajanju od godinu dana, a svojim mušterijama ponudiće veći izbor načina plaćanja što može da im pomogne u privlačenju novih mušterija i razvoju poslovanja. Pored privatnog sektora, u programu mogu da učestvuju i institucije javne uprave koje mogu da obezbede POS terminale za svoje šaltere - objašnjava Bojović.

Na konferenciji prisutnima su se obratili i Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard, Daniela Funke, direktorka GIZ-a za Srbiju, kao i Aleksandar Stanojević, savetnik u Odeljenju za proizvode i poslovnu podršku DinaCard sistema u Narodnoj banci Srbije.

- Bezgotovinska plaćanja imaju veliki značaj u rešavanju problema nelojalne konkurencije. Samo 5% rasta učešća bezgotovinskih plaćanja može da smanjiti udeo sive ekonomije u zemlji za 13% - naglasio je Vladimir Đorđević i dodao da se inicijativa Bolji način uklapa u misiju kompanije Visa da korisnicima omogući bezbednije plaćanje, malim biznisima nova tržišta izvan granica zemlje, a da se novčane transakcije uvedu u transparentnije tokove i time ostvari boljitak za ekonomiju Srbije.

Jelena Ristić, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH u Mastercardu istakla je pozitivne efekte pilot projekta te kompanije za uvođenje prihvata platnih kartica na tri beogradske pijace tokom koga su svi trgovci po promotivnim uslovima odnosno bez naknade mogli da dobiju POS terminal i time daju izbor potrošačima da voće i povrće plate karticom, mobilnim telefonom ili instant plaćanjem. “Brojke pokazuju da je zaključno sa februarom u funkciji bio 51 POS terminal, na kojima je obavljeno 10.500 transakcija, a prosečna vrednost transkacije iznosila je 971 dinar”, rekla je Ristić.

Kada je reč o situaciji u Nemačkoj, Daniela Funke, direktorka GIZ-a za Srbiju je rekla da se i u toj zemlji vodi borba za povećanje bezgotovinskih plaćanja. Ona je podsetila da ni Nemačka nije imuna na sivu ekonomiju i da se obim poslovanja u sivoj zoni procenjuje u rasponu od pet do 16% BDP-a.

Aleksandar Stanojević iz Narodne banke ukazao je na tri ključna koraka koja su važna u promociji bezgotovinskih plaćanja - implementacija inovativne infrastrukture za nove oblike bezgotovinskog plaćanja, kao što je instant plaćanje, promovisanje bezgotovinskih instrumenata poput nacionalne platne kartice, kao i izmena postojeće i kreiranje nove regulative koja olakšava bezgotovinsko plaćanje.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije. 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE