Održana prva sednica Saveza za eUpravu u 2022. godini

Projekat uspostavljanja Lokalnog indeksa eUprave, promovisanje bezgotovinskog načina plaćanja kroz inicijativu “Bolji način”, digitalizacija zdravstvenog sistema, uspostavljanje centralne baze podataka planskih dokumenata samo su neki od tekućih projekata na čijoj implementaciji Savez za eUpravu aktivno radi, sumirano je na prvoj ovogodišnjoj sednici ovog tela.

Koordinatorka Saveza Ana Milovanović predstavila je napore NALED-a u oblasti razvoja elektronske uprave u poslednjih nekoliko meseci. Među njima se posebno ističe projekat uspostavljanja Lokalnog indeksa eUprave (LEI) koji je trenutno u fazi sprovođenja, kao i drugi na kojima se aktivno radi.

-Posebno smo zadovoljni tekućim aktivnostima kada je reč o LEI projektu koji će meriti stepen digitalizacije i razvoja eUprave na nivou gradova i opština, pri čemu će rezultati biti prikazani na sajtu www.lei.rs. Takođe, u proteklom periodu održali smo dva ciklusa obuka i radionica za subjekte javnog i privatnog sektora za korišćenje eFaktura kroz koju je prošlo gotovo 2000 učesnika. Uspeli smo i da pokrenemo seriju tehničkih obuka za sistem administratore u lokalnim samoupravama - objašnjava  Milovanović.

U fokusu sednice bile su i aktivnosti na digitalizaciji u različitim oblastima u kojima NALED deluje na unapređenju regulatornog okvira za poslovanje kao što su ekonomija, zdravstvo, sudstvo.

Šef Jedinice za konkurentnost Marko Danon predstavio je inicijativu "Bolji način" koja se sprovodi u saradnji sa Visa-om i Mastercard-om, a uz finansijsku podršku GIZ-a. „Cilj Inicijative je promovisanje bezgotovinskog načina plaćanja, u okviru kojeg će biti podeljeno 25.000 POS terminala malim preduzećima i javnim institucijama uz razne pogodnosti u prvih godinu dana korišćenja“ - ističe Marko Danon.  

Među prioritetima takođe se izdvaja digitalizacija zdravstvenog sistema na čemu NALED vredno radi, najpre kroz učešće u usvajanju novog Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu 2022-2026. godine, kao i Akcionog plana za ovu i narednu godinu. Predstavljen je i portal eZdravlje.

Na ovogodišnjoj sednici prezentovan je projekat eProstor koji ima za cilj uspostavljanje centralne baze podataka planskih dokumenata, kao i portal eProstor na kojem bi se nalazile sve relevantne informacije u vezi sa uslovima korišćenja prostora u Srbiji za sve postojeće pravne režime. Trenutno JP Pošta Srbije radi i na uspostavljanju dve elektronske usluge - ePismonoša (usluga kvalifikovane elektronske dostave) i eNotar.

Predstavljene su i projektne ideje koje se tiču digitalizacije sudstva, među kojima se ističu uspostavljanje elektronske dostave i novih elektronskih procedura, uspostavljanje elektronskog arhiva za sva dokumenta u pravosuđu, uspostavljanje elektronske evidencije i oglasne table, kao i uvođenje elektronske komunikacije u izvršnom postupku.

Na ovogodišnjoj sednici Saveza za eUpravu učestvovao je predsednik Saveza Željko Tomić, generalni direktor kompanije OSA Računarski inženjering. Umesto Aleksandra Blagojevića, menadžera odeljenja digitalne ekspoziture u OTP banci funkciju potpredsednika vršiće Bojan Pokrajac, direktor odeljenja za digitalne i online kanale prodaje u istoj kompaniji.

 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE