Vebinar „Kako unaprediti razvoj organske poljoprivrede na lokalu”

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, NALED će u sredu 18. novembra od 11h organizovati vebinar „Kako unaprediti razvoj organske poljoprivrede na lokalu?” za predstavnike lokalnih samouprava i organskih proizvođača. Vebinar će se održati preko Zoom platforme na sledećem linku, ID: 830 8651 4355)

U cilju podsticanja razvoja organske proizvodnje, kao jedne od najperspektivnijih delatnosti za dalji rast, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED podržavaju unapređenje programa razvoja organske proizvodnje od strane opština i gradova u Srbiji, na čijem području su registrovani organski proizvođači, kako bi se obezbedili veći iznosi subvencija za organsku proizvodnju.

Na vebinaru će Jelena Milić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  predstaviti novine i planove u ovoj oblasti, a zatim će predstavnica Grada Novog Sada predstaviti praksu i program Grada Novog Sada za organske proizvođače, koji predstavlja odličan primer kada je u pitanju pomoć organskim proizvođačima budući da podstiče proizvođače sa svoje teritorije da se bave ovom proizvodnjom tako što se iz budžeta grada obezbeđuju sredstva za subvencionisanje u iznosu od 100 odsto troškova sertifikacije proizvodnje, nabavke semena, đubriva, kao i dela troškova za nabavku neophodne opreme.

Organska prozvodnja doprinosi održivom korišćenju i očuvanju prirodnih resursa i predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije jer je zbog očuvanog agrosistema, povoljnih klimatskih uslova i kvalitetnog svojstva zemljišta u prednosti u odnosu na razvijene zemlje Evrope. Korist od organske proizvodnje je svakako i razvoj ruralnih područja u kojima vlada visoka stopa nezaposlenosti, a postoje svi uslove za proizvodnju organske hrane. Ipak, proizvodnja organske hrane ima samo 0,3% učešća u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Vebinar se organizuje u okviru inicijative za unapređenje organske proizvodnje koju je pokrenulo udruženje „Agro klaster Srbije“ iz Novog Sada u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj koji sprovode NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, a finansira USAID.

Agendu događaja možete preuzeti na sledećem linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Nove meteo-stanice za veći prinos u poljoprivredi

14.06.2020

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica biće prve lokalne samouprave u Srbiji koje će dobiti najsavremenije meteo-stanice i...Pročitaj vest
Vesti

Platforma eAgrar ključ za razvoj poljoprivrede

17.09.2020

Razvoj eAgrar platforme olakšaće registraciju za oko 400.000 aktivnih gazdinstava i podnošenje zahteva za nacionalne...Pročitaj vest
Vesti

Uvođenje u legalne tokove čeka 80.000 neprijavljenih radnika

12.10.2020

Najmanje 80.000 radnika na građevini, pomoćnih barmena i konobara,...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE