[Nova.rs] NALED: Napraviti jedinstveni sistem za izdavanje uverenja

NALED procenjuje da u Srbiji godišnje i do 150 hiljada ljudi fizički odlazi na šaltere lokalnih poreskih administracija ili republičke Poreske uprave po uverenja o plaćenom porezu i zato predlaže stvaranje jedinstvenog informacionog sistema za izdavanje objedinjenog uverenja o plaćenim porezima.

„Manji su problem cene tih uverenja, koliko se radi o gubljenju vremena“, izjavila je FoNetu programski strateg NALED Jelena Bojović i ukazala da odlučivanje po predatom zahtevu za izdavanje uverenja o plaćenom porezu uglavnom traje osam dana.

„Pri tome, kada uverenje stigne, najčešće se dešava da se nađe neki dug“, naglasila je objasnila je ona i precizirala da se najvećem broju slučajeva radi o minornim iznosima zbog pogrešnog zaokruživanja sume ili uplate na pogrešan račun.

„Potom morate ponovo da tražite uverenje o plaćenom porezu, koje je potrebno kako biste ostvarili brojna prava, kao što je, recimo, mirovanje' radnje, pravo na dečiji dodatak ili upis deteta u vrtić“, predočila je Bojović.

Predlog NALED, koji je deo i aktuelne "Sive knjige" sa 100 ključnih preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji , jeste da se napravi jedinstveni informacioni sistem, odnosno portal na kojem bi se podnosio zahtev.

Dalje predlažu da se na tom istom, jedinstvenom mestu omogući dobijanje uverenja bez obzira da li se radi o lokalnoj ili republičkoj poreskoj administraciji, kao i izmirivanje poreske obaveze.

"Dakle, da sve uradite na jednom mestu i da za 10 minuta dobijete uverenje", istakla je Bojović.

Celu vest možete pročitati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

eFakture startuju 1. maja, održana završna obuka za javni sektor

18.04.2022

Obavezna primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora...Pročitaj vest
Vesti

Još mesec dana i stare kase odlaze u prošlost - startuju i eFakture

01.04.2022

Još mesec dana ostalo je do prelaska na sistem elektronske fiskalizacije,...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio novu Sivu knjigu

23.02.2022

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta, ubrzanje i pojednostavljenje postupka ozakonjenja i uvođenje eUputa tri su reformska...Pročitaj vest
Vesti

Siva knjiga inovacija - putokaz za reforme ka ekonomiji znanja

20.04.2022

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE