[PC Press] NALED inicira, ali država donosi odluke

Koje projekte za IT industriju u Srbiji NALED trenutno sprovodi, da li je država dobar partner i sagovornik NALED-u, da li danas freelancer-i u Srbiji rade onako kako je bilo planirano NALED-ovim projektom, kao i da li NALED planira nove servise za eUpravu su samo neka od pitanja i tema o kojima je za PC Press u video formatu govorila Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Odgovarajući na pitanje koja je misija te organizacije u Srbiji ona je istakla da je primarni zadatak pre svega poslovno okruženje, kako da se ambijent uredi da procedure budu jednostavne, da zakoni budu laki za primenu i za razumevanje, kako bi svi oni koji posluju, zapošljavaju i plaćaju porez u Srbiji mogli da se bave onim za šta su se opredelili, a da u što većoj meri budu rasterećeni tereta birokratije.

- Sa promenom propisa, uvek može da se zakomplikuje i neka procedura koja je do tad bila jednostavna. Uvek je potrebno da imate mehanizme, pre svega u državi, a onda i u drugim sektorima koji će da prate situaciju i da reaguju. Kritika je uvek dobrodošla iako se često različito čuje i prima, ali je najbolja kad je prati predlog rešenja i podrška da se to rešenje i desi. To je mehanizam po kojem mi radimo – objasnila je Jovanović.

Kao najveća reformska postignuća izdvojila je, između ostalih, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, tzv. objedinjene procedure, na koju se privreda najviše žalila.

- Jako smo zadovoljni što je jedan tako kompleksan postupak digitalizovan, kao prva velika reforma tog tipa u državi i čiji je uspeh otvorio vrata da se mnogi drugi postupci i sektori digitalizuju. Tu reformu su prepoznale i mnoge druge države i institucije, Svetska banka, a nama je pomogla da pokažemo šta je to što može biti doprinos NALED-a, ako zaista ima političke volje da se u neku reformu uđe i da se ona suštinski sprovede – istakla je Jovanović.

Prema njenim rečima, država prepoznaje da je NALED konstruktivan partner, dok ta organizacija nastoji da one ministre koji su uradili više od drugih prepozna i nagradi, iako smo kao društvo primarno orjentisani na kritiku.

- Ovogodišnji reformator koga smo nagradili prilikom predstavljanja 16. izdanja Sive knjige jeste Mihailo Jovanović, za različita digitalna rešenja koje je sproveo, ranije kroz Kancelariju za IT i eUpravu, a i sada u kapacitetu ministra. Mislimo da je to jako dobar primer koji treba da vodi i neke nove ministre koji će ući u Vladu – izjavila je Jovanović.

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Predstavljena Siva knjiga 16, Reformator godine ministar Mihailo Jovanović

07.03.2024

Nagrada NALED-a dodeljena ministru informisanja i telekomunikacija za ...Pročitaj vest
Kliping

[Blic] Violeta Jovanović: Put do ravnopravnosti je u rukama žena

08.03.2024

Violeta Jovanović se više od 25 godina bavi temama lokalnog razvoja i...Pročitaj više
Kliping

[Hrvatska riječ] Iza nas su važne reforme

22.03.2024

Ideja i vizija na kojoj je NALED nastao – da kao nezavisno udruženje privrede, lokalnih samouprava i civilnog sektora podstiče i...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE