[Hrvatska riječ] Iza nas su važne reforme

Ideja i vizija na kojoj je NALED nastao – da kao nezavisno udruženje privrede, lokalnih samouprava i civilnog sektora podstiče i trasira reforme u javnom interesu i za dobrobit celog društva i danas je u srži naše organizacije i onom čime se rukovodimo.

Godinama unazad pokrećemo promene i podržavamo reforme kako bi privreda lakše poslovala, država efikasnije radila, a građani bolje živeli. Kao neko ko je u NALED-u od samog početka, čini mi se da put koji je organizacija prešla i to što je ona danas mogu slikovito ilustrovati sledeće brojke: za nepune dve decenije okupili smo 350 članova, više od 22.000 preduzetnika i malih biznisa okupljeno je kroz OCD u našem članstvu, sarađujemo sa više od 100 institucionalnih i međunarodnih partnera, a iza nas je oko 215 projekata ekonomskog razvoja i 620 analiza i publikacija, objašnjava izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović za portal Hrvatska riječ.

Dodaje kako možda o NALED-u najbolje govori to kako ih vide njihovi članovi i partneri, predstavnici države i lideri međunarodne zajednice, poput ambasadora Europske unije Emanuela Giaufreta, koji je na njihovoj nedavno održanoj godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama rekao »da organizacije kao NALED i publikacije kao što je Siva knjiga, s preporukama za uklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, postavljaju jasan sled koraka koji se mogu preduzeti kako bi se otključali potencijali Srbije i osiguralo da reforme budu održive i efikasne«.

Kako funkcioniše NALED, kako definišete najvažnije prepreke i probleme i kako formulišete preporuke za njihovo rešavanje? Drugim rečima koji je put od definisanja preporuka do njihovog prihvatanja i implementacije?

Naša ključna reč je dijalog, a moto »zajedno činimo razliku«. Kao nezavisna, nestranačka, neprofitna organizacija u čijem su članstvu privatni, javni i civilni sektor, naša misija je povezati sve delove društva, da sinergijom identifikujemo zajedničke probleme i prepreke ekonomskom razvoju. U svim predlozima, rešenjima s kojima izlazimo, prioritet je, kao što sam već rekla, javni interes, ali tako da on bude rezultat dijaloga i kompromisa zainteresovanih strana. Bez toga nema uspeha. Zbog toga i u NALED-u praktikujemo javno-privatni dijalog. Tu se često lome koplja oko različitih tema, gde privreda i lokal često vide na sasvim različit način kako neki problem treba rešiti. Kada se složimo oko rešenja, važno je predstaviti ih javnosti i donosiocima odluka kako bismo kod njih stvorili volju da menjaju stvari. Jer reforme su uvek nepopularne, naročito dok se sprovode. Kad se jednom završe i budu uspešne, onda ih jako brzo zaboravimo. Zato je Siva knjiga važna, jer govori šta je sve urađeno, gde su propuštene šanse, a što su prioriteti.

Za proteklih 16 godina predstavili ste 320 jedinstvenih preporuka, od kojih je, kako navodite, više od polovine delimično ili u potpunosti rešeno. Koje preporuke se najlakše, a koje najteže realizuju i implementiraju?

Nema lakih reformi. Naš je posao odraditi temeljno, iza svih realizovanih preporuka stoji naporan rad naših članova i tima Izvršne kancelarije NALED-a, koja danas broji oko 100 ljudi. Ali, svakako bi se do njih mnogo teže dolazilo da u prethodnim godinama ministarstva nisu pokazala otvorenost za naše predloge ili da nije bilo medija koji prate naš rad i potiču institucije na delovanje. Iza nas su važne reforme koje su Srbiju učinile boljim mestom za život i rad. Navešću samo neke: uvođenje eFaktura i digitalne fiskalizacije, velika reforma katastra, uvođenje e-Recepta u zdravstvu, elektronsko izdavanje građevinskih dozvola koje je napravilo revoluciju za investicije u Srbiji. Naravno, pred nama je još mnogo posla. Reforma nije završena kada se izmeni neki zakon, ona tu tek počinje, primenom propisa, obukom različitih tela da ta rešenja implementiraju.

Ceo intervju pročitajte na portalu Hrvatska riječ.


Povezani Sadržaji

Vesti

Potreban veći ekonomski rast kako bismo stigli zemlje EU

26.01.2024

Privredni rast Srbije u ovoj godini biće do 3.5%, dok će inflacija u ovoj...Pročitaj vest
Vesti

Dostupnost radne snage i inflacija najveći izazovi za privredu u 2024.

28.02.2024

Unapređenje javnih finansija, borba protiv sive ekonomije i bolji uslovi za...Pročitaj vest
Vesti

Nastavlja se digitalizacija zdravstva, puna primena eKartona od 2025.

29.02.2024

Članovi Saveza za zdravstvo okupili su se danas na prvom redovnom ...Pročitaj vest
Vesti

Predstavljena Siva knjiga 16, Reformator godine ministar Mihailo Jovanović

07.03.2024

Nagrada NALED-a dodeljena ministru informisanja i telekomunikacija za ...Pročitaj vest
Vesti

Reformski proces u 2024. zavisiće od brzine formiranja nove Vlade 

29.12.2023

Veća efikasnost u donošenju zakona, smanjenje administrativnog i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE