Nastavlja se digitalizacija zdravstva, puna primena eKartona od 2025.

Članovi Saveza za zdravstvo okupili su se danas na prvom redovnom godišnjem sastanku, u okviru kog im je premijerno predstavljena arhitektura eKartona, kao i prioriteti rada Saveza za ovu godinu.

Vukašin Radulović, predsednik Saveza za zdravstvo, predstavio je prisutnim članovima rezultate rada Saveza iz prethodne godine, među kojima je učešće u pripremi eKartona, jedna od ključnih aktivnosti.

Podsetimo, uvođenjem eKartona prvi put će, na jednom mestu, biti objedinjena istorija bolesti i lečenja građana iz domova zdravlja, bolnica, državne i privatne prakse, a pristup eKartonu će imati izabrani lekar, specijalista na koga bude preneto ovlašćenje, hitna medicinska služba, lekarska komisija odnosno lekar kome pacijent da pristup. To će ubrzati put kroz zdravstveni sistem, sprečiti ponavljanje analiza i vraćanje kod lekara opšte prakse po nove upute, što će sveukupno doprineti efikasnijim rezultatima lečenja. Njegova puna primena se očekuje od 1. januara 2025. godine. Takođe, posebna pažnja  biće usmerena na zaštitu podataka, a čitav proces sprovodiće se po istom standardu po kojem rade i druge aplikacije i sistemi državnih institucija.

Među prioritetima Saveza za 2024. nalaze se i usvajanje novog Akcionog plana za digitalizaciju u zdravstvu, dalji razvoj eZdravstva, korišćenje veštačke inteligencije u zdravstvu. 

Na sednici je prisutnima prvi put predstavljen i projekat ’’EU za zdravstveni sistem’’ koji će u Srbiji sprovoditi UNDP i Svetska zdravstvena organizacija, uz podršku Evropske unije. Cilj ovog projekta je poboljšanje otpornosti sistema javnog zdravlja u Srbiji i kapaciteta za odgovor na pretnje po javno zdravlje, u skladu sa EU i međunarodnim standardima. U fokusu projekta su podrška u donošenju odluka pri reagovanju na katastrofe i zdravstvene krize, jačanje podrške građanima, unapređenje veština zdravstvenih radnika za komunikaciju u kriznim situacijama i digitalizacija zdravstvenih usluga

Pomenute teme sednice predstavljaju samo deo svih procesa čija se implementacija očekuje u 2024. godini, a članovi Saveza pozvani su da kao i do sada aktivno učestvuju i daju svoj doprinos svim aktivnostima.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

eUput, smanjenje lista čekanja i novi lekovi su prioriteti razvoja zdravstva

05.12.2022

Osim uvođenja jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona, naredni korak u...Pročitaj vest
Vesti

Stiže eKarton – Usvojen Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji

31.10.2023

Povezivanje arhiva svih zdravstvenih institucija u jedinstveni sistem podataka,...Pročitaj vest
Vesti

Tek svaki deseti lekar planira da ode u inostranstvo

02.06.2023

Svaki drugi građanin Srbije zadovoljan je kvalitetom usluga u državnim...Pročitaj vest
Vesti

Unapređenje eUputa donosi tri sata uštede pacijentima

27.08.2022

Građani Srbije u proseku idu tri do četiri puta do svog izabranog lekara, kako...Pročitaj vest
Vesti

Veštačka inteligencija ključna za efikasno zdravstvo

15.09.2023

Navikavanje korisnika na sve češću upotrebu veštačke...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE