[RTS] Sve više prijavljenih sezonskih radnika, među njima i 700 maloletnika

Portal "Sezonski radnici" koji je NALED inicirao funkcioniše od 2019. godine i predstavlja mogućnost prijavljivanja radnika i na dnevnom nivou. Isidora Šmigić navodi da je portal u potpunosti preuzela Poreska uprava i da je već od prve godine nadmašio očekivanja.

NALED-ove procene su da je pre uvođenje ovakvog portala, broj radnika koji su radili na crno bio otprilike 90 odsto. Većina njih je radila neprijavljeno. Poslodavci mogu vrlo jednostavno da ih prijave i ove godine vidljivo je primetno povećanje broja prijavljenih kako kreće leto, rekla je Šmigićeva.

Do sada je prijavljeno skoro 14.000 radnika samo u junu, a od početka godine oko 20.000 radnika.

Pik radne sezone je od juna do septembra

Portal "Sezonski radnici" najveći broj prijava evidentira od juna do septembra, a one su raspoređene po celoj Srbiji. Veliki broj radnika primetan je u Vojvodini, ali ima korisnike portala i iz Šapca, Vranja, Leskovca.

Odnos angažovanja muškaraca i žena procentualno je jednak.

Mi imamo uvid samo u statistiku sa portala, moguće je da neko radi na drugoj vrsti ugovora i da nije evidentiran preko portala. Prošle godine bilo je prijavljeno 16.200 žena i 16.700 muškaraca, rezimirala je Šmigićeva.

Prema starosnoj kategoriji najzastupljenije su grupe od 16 do 30 i od 46 do 60 godina.

Oni koji nisu punoletni imaju pravo da budu angažovani, ne mogu samo biti mlađi od 15 godina, ali mogu biti u rasponu od 15 do 18 godina. Registracija im omogućava da ne rade na crno, već da imaju direktan dogovor sa poslodavcima oko uslova i plate. Ove godine imamo 700 prijavljenih malolenika, dok ih je za celu prošlu godinu bilo 800, istakla je predstavnica NALED-a.

Mogućnost angažovanja i stranih državnjanja za sezonske poslove

Za strane državljanje neophodno je samo da poslodavac popuni obrazac koji je dostupan na sajtu "Sezonski radnici" i preda u MUP.

MUP u roku od tri dana donosi rešenje i dodeljuje evidencioni broj za strance. Trošak za poslodavca je isti kao i za domaćeg radnika, postoji fiksan iznos poreza i doprinosa koji se plaća po danu angažovanja po radniku, nadela je Šmigićeva.

Isidora Šmigić iz NALED-a je navela da postoji još prostora da se ovaj vrlo uspešan način otklanjanja problema sive ekonomije usavrši i u oblasti kućnih poslova gde pre svega rade žene, a 90 odsto njih je neprijavljeno.

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati OVDE.


Povezani Sadržaji

Vesti

Region složan u uvođenju elektronske prijave za sezonske radnike

11.05.2023

Od pokretanja elektronske prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, u Srbiji je...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Prijava sezonaca u poljoprivredi nikad lakša, portal Sezonski radnici otvoren i za strance

06.06.2022

Zahvaljujući reformi sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, radnici...Pročitaj više
Kliping

[TV Vesti] Otvoreni Balkan će najviše značiti sezonskim radnicima u poljoprivredi

31.08.2022

Srbija, Albanija i Severna Makedonija će, u okviru inicijative Otvoreni Balkan,...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE