Counter Grey - Podrška legalnom radnom angažovanju zbog povećanog obima posla

Donator:  Ambasada Velike Britanije
Korisnici: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Period realizacije: 
jun 2021 – mart 2022.

Counter Grey” predstavlja direktan odgovor na planove Vlade Srbije za proširenje obima Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, proširenjem reformi na turistički i ugostiteljski sektor, građevinski sektor i pomoćne poslove i usluge domaćinstva. Kao dodatnu vrednost, projekat će pružiti i preglednu analizu stanja u sektoru kreativnih industrija u pogledu neformalne zaposlenosti i procenta sive ekonomije.

Ciljevi i rezultati

U cilju poboljšanja ekonomskog upravljanja i pružanja podrške oporavku u Srbiji u periodu nakon COVID-19, projekat pruža podršku Vladi Srbije, tačnije Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Poreskoj upravi i nadležnim ministarstvima, u razvoju fleksibilnog i pojednostavljenog modela za formalno radno angažovanje radnika u slučajevima povećanog obima posla u pojedinim delatnostima. Ovaj model se nadovezuje na uspeh sistema za pojednostavljeno radno angažovanje i elektronsku prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, uz fokus na nove oblasti poslovanja, poput pomoćnih poslova u oblasti građevinarstva, ugostiteljstva i turizma, kao i pomoći u kući.

Kako bi se postigli gore navedeni ciljevi, u okviru projekta biće sprovedene sledeće aktivnosti:

  1. Tehnička pomoć za izradu Zakona o pojednostavljenom modelu zapošljavanja: Ovaj zakon će pružiti pravnu osnovu za pojednostavljeni model zapošljavanja i IT sistem za rad po novom modelu za integraciju neformalnih radnika u legalne tokove.
  2. Izgradnja kapaciteta za kreiranje inkluzivnih digitalnih alata za pojednostavljenu registraciju i obuku korisnika: Projekat predviđa razvoj softvera i mobilne aplikacije prilagođene korisnicima, koji će omoguti poslodavcima i radnicima da se na jednostavan način registruju i odjave.
  3. Promovisanje i podizanje svesti o novom zakonu i sistemu registracije: Radi promovisanja i jačanja svesti o novom zakonu i sistemu registracije, biće realizovane inkluzivne promotivne aktivnosti, sa primarnim ciljem da se motivišu poslodavci i radnici da koriste novi softver i da se pridržavaju novog zakona.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE