Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji

Donator: Evropska unija
Korisnici:
Jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnog društva
Period realizacije:
1.mart 2021 - 28. februar 2023.
Portal: www.lei.rs

Projekat “Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji” (skraćeno: LEI projekat) ima za cilj unapređenje eUprave i poboljšanje sprovođenja zaštite podataka o ličnosti u jedinicama lokalnih samouprava kroz osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u reformskim procesima.

LEI projekat se bavi uspostavljenjem LEI indeksa, odnosno kompozitnog indeksa koji meri stepen razvijenosti eUprave na lokalnom nivou kroz 4 komponente:

 1. Infrastruktura (infrastrukturna opremljenost JLS za pružanje elektronskih usluga, tehnička opremljenost službenika, potpunost, ažurnost i efikasnost vođenja registara, strateški i finansijski okvir za razvoj eUprave)
 2. Ljudski resursi (obučenost službenika, njihovog broja, kao i osposobljenosti građana da koriste eUsluge)
 3. Zastupljenost i kvalitet eUsluga (dostupnost, sofisticiranost, efikasnost, informaciona bezbednost, inovativnost i proaktivnost JLS u razvoju softverskih rešenja)
 4. Uključivanje građana (javnost i dostupnost podataka za građane, proaktivno informisanje građana i mehanizmi za praćenje zadovoljstva građana i merenja korisničkog iskustva)

U okviru ovog projekta izrađen je poseban softver kojem pristupaju opštine i gradovi radi popunjavanja upitnika o stepenu razvijenosti eUprave, a softver se takođe puni podacima koji se dobijaju od drugih organa – RATEL, Kancelarija za IT i eUpravu, Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku, itd. Tokom 2022. godine sprovedeno je prvo merenje LEI indeksa, a rezultati, koji ukazuju na stepen razvijenosti eUprave na lokalnom nivou, biće predstavljeni na interaktivnoj mapi na sajtu www.lei.rs, gde će korisnici moći detaljnije da se upoznaju sa karakteristikama gradova i opština u domenima infrastrukture, ljudskih kapaciteta, zastupljenosti i kvaliteta eUsluga, kao i uključivanja građana u razvoj eUprave na lokalnom nivou.

U okviru projekta organizovan je ciklus obuka za predstavnike jedinica lokalnih samouprava (načelnike gradskih i opštinskih uprava i službenike za sprovođenje procedura u okviru elektronske uprave (eUprave) i elektronskog kancelarijskog poslovanja) i organizacije civilnog društva u oblasti elektronske uprave, elektronskog poslovanja, informacione bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti, budući da projekat ima za cilj osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u monitoringu razvoja eUprave na lokalu i njihovo aktivno uključivanje u ovaj proces.

Projekat takođe promoviše primere dobre prakse kroz Vodič dobrih praksi u oblasti elektronske uprave na lokalnom nivou, ali i da pruži podršku onim lokalnim samoupravama koje pri prvom merenju indeksa pokažu najlošije rezultate.

LEI indeks je dosad prepoznat kao važan alat sa potencijalom da redovno prati stanje razvoja eUprave na lokalnom nivou u Republici Srbije, pa je predložen da postane deo Akcionog plana Programa razvoja eUprave za period 2023-2025, čije se usvajanje očekuje. To znači da će se LEI metodologija koristiti kao zvanični pokazatelj nivoa razvijenosti elektronskih usluga u gradovima i opštinama.

Ciljevi i rezultati

 • Osigurati viši nivo transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti lokalnih samouprava kroz uspostavljanje LEI indeksa,
 • Unaprediti vladavinu prava u oblasti zaštite podataka i elektronske uprave kroz podizanje svesti, pružanje podrške i sprovođenje monitoringa rada lokalnih samouprava u domenu zaštite podataka i eUprave.

Ključne aktivnosti projekta su:

 • Razvoj metodologije LEI indeksa
 • Prikupljanje podataka i informacija / Merenje LEI indeksa
 • Razvoj LEI softvera i online interaktivne mape
 • Organizacija obuka za jedinice lokalne samouprave i organizacije civilnog društva
 • Organizacija okruglih stolova sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora radi prezentacije rezultata LEI merenja
 • Izrada Vodiča dobrih praksi u oblasti elektronske uprave na lokalnom nivou
 • Organizacija završne konferencije

Povezani Sadržaji

Vesti

NALED predstavio LEI projekat civilnim organizacijama na lokalu

13.01.2022

Kako bi se proces digitalizacije javne uprave dodatno ubrzao, NALED je uz...Pročitaj vest
Vesti

Održana prva sednica Saveza za eUpravu u 2022. godini

25.03.2022

Projekat uspostavljanja Lokalnog indeksa eUprave, promovisanje bezgotovinskog...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za eUpravu

30.07.2021

Presek NALED-ovih tekućih i aktuelnih projekata u oblasti elektronske uprave, predstavljanje novog rukovodstva i stepen realizacije...Pročitaj vest
Vesti

Privreda tri puta više koristi e-upravu od građana

29.10.2021

Iako je tri četvrtine građana upoznato sa mogućnostima e-uprave, svega 14%...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE