Siva knjiga 16

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna reforma Datum: 18.03.2024. Preuzimanje: Siva knjiga SRB, sa dopunjenim saradnicima.pdf

Pred nama je 16. godišnjica NALED-ove vodeće publikacije i još jedno izdanje naše regulatorne biblije sa 100 kristalno jasnih preporuka za kreiranje boljih uslova poslovanja.

Pozdravna reč

Screenshot (16).png

Poštovani članovi i partneri,

U godini u kojoj, nadamo se, polako ostavljamo još jednu krizu za nama, dočekujemo novo, 16. izdanje Sive knjige koja tradicionalno sadrži 100 konkretnih predloga za unapređenje uslova poslovanja. Sa 12 u potpunosti ili delimično rešenih preporuka, već treću godinu zaredom institucije uspevaju da zadrže isti tempo reformi. Ove godine smo želeli da istaknemo i napore pojedinih ministarstava koji su načinili krupne korake ka rešavanju preporuka NALED-a, ali se na njihovu implementaciju još uvek čeka. Zbog toga smo u ovogodišnjem izdanju uveli i novi status rešavanja preporuka „Započeto“ i tu svrstali još četiri preporuke.  

Višegodišnje preporuke Sive knjige da se ukine naknada za konverziju prava korišćenja u pravo svojine i uspostavi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava i podsticaja (eAgrar) su tokom 2023. u potpunosti rešene. Prema NALED-ovim analizama reforma ukidanja naknade za konverziju oslobodiće pet hiljada hektara zemljišta za nove investicije, dok je eAgrar i pored određenih izazova u implementaciji omogućio elektronsko podnošenje zahteva za subvencije za 200 hiljada poljoprivrednika.

Svoje mesto među osam potpuno rešenih preporuka zauzele su i izmene Zakona o javnim nabavkama kojima se uvodi obavezna primena zelenih kriterijuma i kriterijuma kvaliteta za određene predmete nabavki, u postupcima izbora najbolje ponude. Ukinuti su parafiskalni nameti u postupcima pribavljanja uslova za projektovanje i priključenje i omogućeno je držanje dokumentacije u digitalnom formatu na gradilištima, što verujemo da će se pozitivno odraziti na građevinsku aktivnost. Daljem razvoju eUprave doprineće puna primena elektronske dostave kroz uvođenje obaveznog eSandučeta za privredu.  

Digitalizacija nastavlja da bude pokretač velikih promena, te je važno iskoristiti njene prednosti za krupne reforme koje nominujemo za agendu 2024. poput uređenja fleksibilnog i sezonskog radnog angažovanja, uspostavljanja eBolovanja i eKartona, uvođenja elektronskog plaćanja svih taksi i naknada, kao i rešavanja pitanja ozakonjenja i urbanističkog planiranja.

Siva Knjiga 16 sadrži 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku. I ove godine  nastavljamo sa praksom obeležavanja preporuka „EU bedžom“ te je njih 18 izdvojeno sa ciljem isticanja preporuka koje će doprineti bržoj integraciji Republike Srbije u Evropsku uniju. Novina je da smo kod 13 preporuka stavili oznaku za bezgotovinska plaćanja, zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja. 

Za proteklih 16 godina kroz našu regulatornu bibliju predstavljeno je 320 jedinstvenih preporuka, od kojih je više od polovine delimično ili u potpunosti rešeno. Neke su iziskivale veće napore kroz sprovođenje sistemskih reformi, druge su pak manje regulatorne izmene. Ali sve su zahtevale zajednički trud i rad resornih institucija, međunarodne zajednice, kao i posvećenih članova NALED-a. Svima vama želim da zahvalim na podršci i saradnji, a posebno našim partnerima iz Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i Inicijative „Bolji način“, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), kao i kolegama iz Izvršnog odbora koji su dali nemerljiv doprinos ovogodišnjem izdanju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE