Delegacija Srbije u poseti Poljskoj na temu bezgotovinskih plaćanja

U okviru projekta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje - Bolji način, NALED je uz podršku GIZ-a i kompanija Mastercard i Visa, organizovao studijsku posetu Poljskoj u cilju upoznavanja sa iskustvima te zemlje u razvoju bezgotovinskog društva. 

Delegacija iz Srbije je kroz susrete sa vodećim poljskim institucijama i organizacijama, imala priliku da stekne uvid u regulatorni okvir za bezgotovinska plaćanja, različite modele plaćanja, nove tehnološke inovacije, kao I programe podrške i podsticaje u ovoj oblasti.

U delegaciji su se osim pokretača inicijative Bolji način (GIZ, Visa, Mastercard i NALED) našli i predstavnici resornih institucija i drugih partnerskih organizacija zainteresovanih za razvoj bezgotovinskih plaćanja u Srbiji - Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za trezor, Poreske uprave, Kancelarije za ITE, Grada Kragujevca, Opštine Mionica, FREN-a, Banke Intesa i Payten-a.

Petodnevna studijska poseta je započela 18. juna prijemom u ambasadi Srbije u Varšavi gde je dobrodošlicu delegaciji poželeo Nj.E. ambasador Nebojša Košutić u pratnji supruge Tanje i konzulke Jelene Cvijanović.

Radni deo studijske posete je otvoren sastancima sa poljskim institucijama. Delegacija je najpre posetila Ministarstvo finansija, gde su gostima iz Srbije prezentovane aktivnosti koje podržavaju razvoj bezgotovinskih i bezpapirnih finansijskih usluga. Usledila je poseta Narodnoj banci Poljske i upoznavanje sa razvojem i promocijom različitih instrumenata plaćanja. Takođe, u Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju, delegaciji je predstavljen proces digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Poljskoj, uključujući unapređenje digitalnih kompetencija, e-usluga i bezgotovinskih plaćanja kao ključnih elemenata svake digitalne ekonomije.

Posebno značajan deo posete bio je sastanak sa organizacijom Cashless Poland, čiji je uspeh u razvoju i širenju infrastrukture za prihvatanje bezgotovinskih plaćanja bio inspiracija za pokretanje inicijative Bolji način u Srbiji. Iskustva i naučene lekcije koje su predstavnici Cashless Poland podelili sa srpskom delegacijom biće od velike važnosti za dalju uspešnu realizaciju POS programa pokrenutog u Srbiji.

Delegacija je takođe imala priliku da se sastane sa Udruženjem banaka Poljske i poljskom Upravom za finansijski nadzor. Ove posete omogućile su članovima delegacije da bolje razumeju funkcionisanje bankarskog sektora i bankarskog sistema u Poljskoj, kao i da se upoznaju sa FinTech politikama u toj zemlji.

Gosti iz Srbije posetili su Asee group, jednu od vodećih IT kompanija u regionu centralne i jugoistočne Evrope, čiji veliki deo aktivnosti čini razvoj softverskih rešenja u finansijskom sektoru, posebno kada je reč o bezgotovinskim plaćanjima. 

Poljska, kao jedan od primera najbolje prakse u regionu Centralne i Istočne Evrope, pružila je dragocena iskustva i važne lekcije srpskoj delegaciji u razvoju bezgotovinskih plaćanja kao važnog instrumenta za suzbijanje sive ekonomije, unapređenje eUprave i transparentnosti plaćanja, digitalizaciju privrede, razvoj fer tržišta i obezbeđivanje finansijske inkluzije svih delova društva. 

NALED, zajedno sa partnerima na projektu - GIZ-om, Mastercardom i Visom, nastavlja da promoviše Nacionalnu inicijativu za bezgotovinsko plaćanje - Bolji način, kako bi se unapredio bezgotovinski sistem plaćanja u Srbiji. Ova studijska poseta predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva inicijative i daljeg razvoja digitalnih rešenja u našoj zemlji.


Povezani Sadržaji

Vesti

Bezgotovinski plaćamo milion i po puta dnevno

02.07.2021

Uvođenje najsavremenije infrastrukture u kombinaciji sa nižim troškovima plaćanja imalo je pozitivan efekat na rast bezgotovinskih...Pročitaj vest
Vesti

Otvorene prijave za besplatan POS za male privrednike i institucije

15.03.2023

Smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni među registrovanom privredom sa...Pročitaj vest
Vesti

Za privrednike u Srbiji siva ekonomija stagnira ili pada u poslednjih pet godina uprkos krizama

28.07.2022

Iako su iza nas dve pandemijske godine i ponovo su prisutni poremećaji na...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE