Dvodnevna studijska poseta u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja poljoprivrednim zemljištem“

Razmena iskustava i dobrih praksi u upravljanju poljoprivrednim zemljištem, digitalizaciji i AgroLife aplikaciji, upoznavanje sa praksama u digitalnom načinu upravljanja zemljištem u Srbiji, kao i identifikovanje prostora za dalje unapređenje, samo su neke od tema o kojima se govorilo tokom studijske posete koju je NALED organizovao za goste iz regiona. Pored predstavnika ministarstava poljoprivrede Crne Gore i Republike Srpske, učešće su uzele i pilot opštine iz BiH – Trebinje, Brod, Srbac i Prijedor, kao i predstavnici kompanije Telegroup. 

Studijska poseta koja se realizuje u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja poljoprivrednim zemljištem“ započela je uvodnim sastankom u prostorijama NALED-a u okviru kog su predstavljeni rezultati i razmenjena iskustva u dosadašnjoj implementaciji pomenutog projekta. Uz domaćine i goste, učešće su uzeli i predstavnici privrednih komora Republike Srpske i Crne Gore.

Učesnicima se tom prilikom obratio i Stefanos Jokić, koordinator za regionalni razvoj u NALED-u, koji je poručio da su konstruktivni dijalog o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u regionu i širenje najboljih praksi jedini način da se podigne svest o značaju upravljanja zemljištem i omogući bolje i održivo planiranje poljoprivredne proizvodnje.

Poseta je nastavljena u Upravi za poljoprivredno zemljište, a radnom sastanku su pored kolega iz regiona prisustvovali i predstavnici NALED-a i GIZ-a. Predstavljanje iskustva Uprave u digitalnom upravljanju zemljištem, kao i upoznavanje sa Informacionim sistemom o poljoprivrednom zemljištu, bile su ključne teme o kojima se raspravljalo. Pored toga, domaćini su ovom prilikom mogli da saznaju više o situaciji u regionu – kako njihove kolege iz Crne Gore i Republike Srpske upravljaju poljoprivrednim zemljištem i digitalizacijom.

Drugi, ujedno i poslednji dan posete, obeležila je poseta gradu Somboru koja je započela prijemom koji je upriličilo gradsko rukovodstvo. Uz svečani deo, i ovde je organizovan radni sastanak, a gostima iz regiona detaljno su predstavljena iskustva i prakse Somboraca u upravljanju poljoprivrednim zemljištem. Pored toga, zajedno sa predstavnicima kompanije Telegroup, domaćini su govorili o iskustvu sa aplikacijom AgroLife – jedinstvenom IT platformom za automatsko upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom za sve tipove zemljišta.

Prema rečima predstavnice Telegroup-a, u Srbiji su posebno zaživele meteo stanice, kojih ima pedesetak. Zahvaljujući njima, poljoprivrednici u realnom vremenu dobijaju podatke o mikroklimatskim uslovima i vremenskim prilikama sa preciznošću od 90%, a očekuje se da benefite od njihove upotrebe uskoro osete i njihove kolege iz regiona.

Regionalni projekat „Digitalizacija opštinskog upravljanja poljoprivrednim zemljištem“ sprovode Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup uz podršku develoPPP.de programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Nove meteo-stanice obaveštavaju kad je vreme za njivu

12.02.2021

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke...Pročitaj vest
Vesti

Nove meteo-stanice za veći prinos u poljoprivredi

14.06.2020

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica biće prve lokalne samouprave u Srbiji koje će dobiti najsavremenije meteo-stanice i...Pročitaj vest
Projekti

Uvođenje AgroLife softvera

19.12.2019

Projekat za unapređene i transparentnije opštinske usluge za poljoprivrednike i privredu....Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE