Još četiri dana otvoren poziv za radno angažovanje osoba  iz marginalizovanih grupa u šest gradova i opština - Zajedno za zajednicu

U cilju ublažavanja negativnih posledica pandemije COVID-19 i poboljšanja uslova života marginalizovanih grupa, u šest gradova i opština pokrenuto je sprovođenje mere radnog angažovanja pilotiranjem koncepta „Cash for Work“ - „Zajedno za zajednicu“.  Ovaj koncept obuhvata potrebe ciljne grupe, njihove kapacitete i resurse, a u cilju ostvarenja određenog društvenog interesa lokalne zajednice. Meru radnog angažovanja „Zajedno za zajednicu“, realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, zajedno s NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja.

Romi i Romkinje, povratnici/e, samohrane majke, žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, nezaposleni duže od godinu dana i lica iz drugih marginalizovanih grupa mogu do 20. marta da se prijave za program radnog angažovanja - Zajedno za zajednicu i neki od ponuđenih poslova. Očekuje ih angažovanje u trajanju od tri do četiri meseca u periodu april-avgust, dok će se u ulozi poslodavaca naći javne institucije i ustanove i organizacije civilnog društva. 

- Iako je aktuelna epidemiološka  situacija uticala na privredu, veliki negativni uticaj iste, je posebno izražen u ranjivim grupama, čiji je  ekonomski status dodatno narušen. Kao znak solidarnosti, sa partnerima smo pokrenuli meru radnog angažovanja u šest lokalnih samouprava - Vranju, Aleksincu, Pirotu, Kruševcu, Kragujevcu i Subotici. Predviđeno je da u meri radnog angažovanja „Zajedno za zajednicu“ učestvuje 210 osoba. Na ovaj način ćemo osigurati prihode za najugroženije, ali istovremeno kroz sprovođenje radova od javnog značaja doprineti unapređenju kvaliteta života u lokalnim samoupravama koje učestvuju u programu – kaže Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Pored mesečne nadoknade u neto iznosu od 28.000 dinara za 160 radnih sati, za učesnike u programu biće uplaćeni porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, a obezbeđena im je mentorska podrška lokalnih medijatora, obuka za obavljanje posla koju organizuje poslodavac, kao i obuka za uvod u obavljanje posla koju organizuju izvođači projekta. Uz to, na raspolaganju im je neophodna radna oprema, zaštitna sredstva za prevenciju od COVID–19, a obezbeđeni su i paketi pomoći sa prehrambenim proizvodima, higijenskim i dezinfekcionim sredstvima. 

Pre otpočinjanja radnog angažmana, pripadnici marginalizovanih grupa proći će kroz obuku za aktivno traženje posla - pisanje biografije (CV) i sticanje veština kako da traže i prijave se za posao. Svi zainteresovani za učešće moći će da se prijave putem slanja popunjenog prijavnog formulara, a za pomoć mogu da se obrate lokalnim medijatorima u svojim mestima stanovanja ili kontakt centru NALED-a na broj 0638658605 i adresi zajednozazajednicu@naled.rs. Formular je moguće preuzeti sa sajta NALED-a, na šalterima gradskih i opštinskih uprava i filijalama NSZ. 

Mera radnog angažovanja „Cash for Work“ („Zajedno za zajednicu“) tokom pandemije COVID-19 deo je šireg projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji implementira GIZ, dok realizaciju mere radnog angažovanja uz njihovu podršku sprovodi NALED u okviru projekta ‚‚Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave“, zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja. 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE