Kako se Švedska oslobodila gotovine i šta iz toga možemo da naučimo

Plaćanje gotovinom u Švedskoj danas je prava retkost i prema zvaničnim podacima samo 8% kupaca je svoju poslednju kupovinu u prodavnici izvršilo na ovaj način. Ovakvi rezultati u razvoju bezgotovinskog plaćanja postignuti su širokim  konsenzusom, uz vođstvo predstavnika sindikata i poslodavaca, koji su zajednički ukazivali na rizike plaćanja u gotovini po bezbednost zaposlenih i na troškove koje manipulisanje gotovim novcem nameće privrednicima.  

O mehanizmima i instrumentima koje je Švedska primenila kako bi došla do ovog stepena razvoja bezgotovinskog društva imali su prilike da se upoznaju učesnici studijske posete ovoj zemlji, koju je u okviru projekta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje - Bolji način, NALED organizovao uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i kompanija Mastercard i Visa.

U susretima sa predstavnicima vodećih švedskih finansijskih institucija i organizacija, delegaciji Srbije su predstavljeni primeri najbolje prakse za uvođenje bezgotovinskih plaćanja kao važnog instrumenta za suzbijanje sive ekonomije, za unapređenje eUprave i transparentnosti plaćanja, digitalizaciju privrede, razvoj fer tržišta i obezbeđivanje finansijske inkluzije svih delova društva.

Delegacija iz Srbije, u kojoj su pored pokretača inicijative Bolji način  (GIZ, Visa, Mastercard i NALED), bili i predstavnici resornih institucija i partnerskih organizacija zainteresovanih za razvoj bezgotovinskih plaćanja u Srbiji - Narodne skupštine, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Poreske uprave, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Republičkog sekretarijata za javne politike, FREN-a, UniCredit banke, ProCredit banke, Banca Intesa - imala je priliku da stekne uvid i u švedski regulatorni okvir za bezgotovinska plaćanja, različite modele plaćanja, tehnološke inovacije, kao i programe podrške i podsticaje u ovoj oblasti.

Studijska poseta je počela sastankom sa Finansinspektionen – Financial Supervisory Authority, gde su gostima iz Srbije predstavljene aktivnosti u vezi sa razvojem alata za primenu novih finansijskih tehnologija (fintech) i najnovijim regulatornim procesima u oblasti platnih sistema. Prvi dan posete završen je prijemom u Ambasadi Srbije u Stokholmu, koji je upriličila Nj.E. ambasadorka Jelena Čukić Matić, a dobrodošlicu gostima poželela je i zamenica ambasadorke Zorka Keković.

Na sastanku sa SweFinTech - Swedish FinTech Association predstavljena je istorija i trendovi fintech tržišta u Švedskoj. Tokom posete KTH - Royal Institute of Technology, profesor Niklas Arvidson delegaciju je upoznao sa razvojem, kako je naveo, “zdravog  bezgotovinsog društva” i benefitima koje ono donosi.

Održan je i sastanak sa predstavnicima BankID i SEB banke, koji su predstavili značaj sistema BankID-a, kao elektronskog sistema identifikacije, u transformaciji finansijskog sektora, kao i načini na koji  ga banke primenjuju u svom poslovanju.

Delegacija je takođe imala priliku da se sastane sa viceguvernerom Sveriges Riksbank - Swedish Central Bank, Per Jansonom, a razgovarano je o smanjenju obima upotrebe gotovine u Švedskoj i trendovima na tržištu plaćanja i digitalizaciji.

Organizovana je i poseta POWRS-u, jednoj od vodećih švedskih fintech kompanija, koja posluje i na srpskom tržištu i razmatra potencijalni plasman proizvoda i u našoj zemlji.

NALED, zajedno sa partnerima na projektu Bolji način - GIZ-om, Mastercardom i Visom, nastavlja da radi na unapređenju bezgotovinskog sistema plaćanja u Srbiji. Poseta Švedskoj je druga po redu koju NALED sa partnerima organizuje u cilju daljeg razvoja digitalnih rešenja u našoj zemlji, a prošle godine delegacija Srbije je bila u Poljskoj, koja je jedan od primera najbolje prakse u razvoju bezgotovinskih plaćanja u regionu Centralne i Istočne Evrope.


Povezani Sadržaji

Vesti

Šansa za male biznise da besplatno uvedu bezgotovinska plaćanja

02.04.2024

U okviru POS karavana, više od 1000 preduzetnika iz Novog Sada imaće...Pročitaj vest
Vesti

Siva ekonomija ponovo preti, potrebne nove sistemske mere

25.09.2023

Iako se uslovi za poslovanje u Srbiji i dalje ocenjuju kao pretežno dobri,...Pročitaj vest
Kliping

[Bloomberg Adria] Bezgotovinska plaćanja rastu ogromnom brzinom

29.03.2024

Elektronsko plaćanje je u nezaustavljivom rastu, ali je još uvek u...Pročitaj više
Projekti

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

06.09.2021

 Projekat usmeren na stvaranje boljih uslova za razvoj i podsticanje svih vidova bezgotovinskog plaćanja u privatnom i javnom sektoru...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE