Kroz obuke naručilaca i ponuđača do većeg broja zelenih javnih nabavki

Iako čak 60% ispitanih naručilaca tvrdi da je upoznato sa ekološkim kriterijumima u postupcima javnih nabavki, tek trećina njih kaže da ih zaista i primenjuje, pokazalo je novo istraživanje o zelenim javnim nabavkama koje je NALED sproveo među građanima, naručiocima i ponuđačima.

O ovim i ostalim rezultatima istraživanja, ali i o trenutnoj situaciji i potencijalu za dalje smanjenje uticaja procesa nabavki dobara i usluga na životnu sredinu u Srbiji, govorilo se na drugoj onlajn konferenciji pod nazivom „Zelene javne nabavke u Srbiji – Stanje i perspektive“, koju je NALED organizovao u okviru kampanje Mesec javnih nabavki.

-Novi Zakon o javnim nabavkama bez sumnje podstiče primenu zelenih kriterijuma, ali iz našeg istraživanja vidimo da ta praksa jednostavno nije zaživela. U prilog tome govori i činjenica da Kancelarija za javne nabavke do sada nije identifikovala nijednu zelenu javnu nabavku za prethodne dve godine. Zato je neophodno da ovi kriterijumi postanu obavezujući, što je pre moguće. U isto vreme, važno je da budemo svesni da do promena ne dolazi preko noći, te da rezultate možemo očekivati samo uz odgovarujuću strategiju. Zato svi zajedno moramo raditi na popularizaciji zelenih javnih nabavki, kako u široj javnosti tako i kod ponuđača i naručilaca kroz set obuka, izradu priručnika, vodiča i osmišljavanje konkretnih preporuka za unapređenje. NALED ima u planu da ponudi predloge za nabavku određenih dobara kao što su kancelarijski materijal, hemijski proizvodi, rasveta i slično – poručio je Vuk Božić, konsultant u NALED-u.

Iako postojeće stanje u oblasti zelenih javnih nabavki nije zadovoljavajuće, učesnici današnjeg vebinara veruju da bi Srbija, sledeći primere dobre prakse zemalja članica Evropske unije, mogla postepeno da unapredi postojeće stanje zelenih javnih nabavki.

-Pored Holandije koja je sa 100% centralnih i 75% lokalnih zelenih javnih nabavki spada u apsolutne rekordere, od država članica koje su uspešno rešile pitanje zelenih javnih nabavki treba pomenuti Hrvatsku i Sloveniju. Primera radi, Hrvatska je svoj prvi akcioni plan donela 2015. godine i iste godine održala 60 specijalizovanih programa obuke na temu zelenih javnih nabavki sa preko 1000 učesnika. Sa ovom praksom nastavili su i sledeće godine i tim povodom izradili veliki broj priručnika i vodiča kao vid stručne pomoći. Ovakav pristup rezultirao je time da su već 2018. godine imali oko 550 ugovora sa zelenim kriterijumom, a prošle godine nešto manje od 1700 – rekao je Danilo Radičević, saradnik za regulatornu reformu u NALED-u.

Više o problemima i izazovima sa kojima se susreću srpski naručioci i ponuđači u oblasti zelenih javnih nabavki govorila je predstavnica organizacije Alhem, Jasminka Ranđelović.

-Najpre  treba poći od toga nedovoljan broj građana, a pogotovo naručilaca i ponuđača, nema izraženu svest o značaju ove teme. U tom smislu bi obuke i ostali vidovi stručne i profesionalne pomoći za naručioce i ponuđače mogli biti od presudne koristi, pogotovo kada govorimo o formulisanju kriterijuma i objavljivanju konkursne dokumentacije. Sa druge strane što dodatno komplikuje čitavu situaciju jeste evidentan nedostatak koordinacije i saradnje između državnih organa koji su nadležni za poslove zelenih javnih nabavki. Zato nam je od izuzetne važnosti da se država uključi i da svoj doprinos tako što će za početak identifikovati prioritetne kategorije nabavki u kojima je neophodno primenjivati zeleni kriterijum – smatra Ranđelović. 

Kampanju „Mesec javnih nabavki“ pokrenuli su početkom jula NALED i udruženje Ponuđači Srbije u okviru projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ koji finansira USAID i na taj način omogućili zainteresovanoj javnosti da svoje predloge i rešenja nominuje na sajtu jpd.rs i doprinese unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji.


Povezani Sadržaji

Blog

Elektronske javne nabavke

Učešće javnih nabavki u BDP-u naše zemlje u 2018. bilo je tek 8%, dok je prosek EU 14%....Pročitaj blog
Vesti

Održana prva onlajn konferencija u okviru kampanje Mesec javnih nabavki

29.07.2021

„Godinu dana reforme javnih nabavki: Rezulati i preporuke za...Pročitaj vest
Vesti

Počinje Mesec javnih nabavki, građani biraju kvalitet ispred cene

06.07.2021

Svaki drugi građanin Srbije priznaje da ne zna gotovo ništa o javnim...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE