Lokalnim samoupravama predstavljena platforma Budi deo plana

Grad Kragujevac predstavio je rad IT platforme "Budi deo plana" drugim lokalnim samoupravama, sa ciljem da se proširi mreža gradova i opština koje će na ovaj način obaveštavati građane o planiranim izmenama planskih dokumenata.

To je bila jedna od tema ovogodišnje sednice Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) NALED-a, a deo je oglednog projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju“, koji finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida) i koji traje do kraja maja.

Aplikacija je razvijena za potrebe grada Kragujevca, koji je izabran za pilot lokalnu samoupravu o čijim će planskim dokumentima koji su u proceduri za izmene i usvajanje javnost moći da bude obaveštena putem mejla, sms ili viber poruka. Platforma je lansirana u okviru projekta „Glas građana u prostornom i urbanističkom planiranju“ u saradnji sa NALED-om i Geografskim fakultetom, a uz podršku Silp fonda Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

- Platforma „Budi deo plana“ omogućava građanima da se prijave sa izabranom lokacijom, ulicom i brojem parcele i da svaki put kada Grad Kragujevac bude vršio izmene planskih dokumenata u tom delu grada budu informisani. Na taj način se povećava transparentnost što nam je jedan od osnovnih ciljeva u radu – rekao je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Ružić je istakao da je Kragujevac posebno ponosan na činjenicu da je među prvim gradovima u Srbiji dobio sertifikat grada sa povoljnim poslovnim okruženjem. U prilog tome govore i rezultati u poslednjih osam godina koji se odnose na smanjenje broja nezaposlenih, privlačenje direktnih investicija i brzinu izdavanja dozvola.

Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, istakao je da su članice BFC kluba gradovi i opštine koji primenjuju najbolje prakse i predstavljaju „motore lokalnog ekonomskog razvoja“ u Srbiji.

- Danas ćemo razgovarati i o tome šta se dešava sa investicijama u Srbiji, pa ćemo na osnovu statističkih podataka moći da uporedimo kako napreduju gradovi i opštine koji su u BFC klubu u odnosu na ostatak Srbije. Podatak koji mi imamo je da opštine koje su u BFC klubu imaju za oko 20% bolje rezultate i kada je reč o iznosu investicija i brzini izdavanja građevinskih dozvola – kazao je Vasiljević, i dodao da će biti predstavljene i neke od najnaprednijih aplikacija koje služe za povezivanje građana i lokalnih samouprava, kako bi lokalne samouprave bile još interaktivnije i otvorenije prema građanima.


Povezani Sadržaji

Vesti

Lokalnim samoupravama do 4 miliona evra za preradu otpadnih voda

16.05.2023

Kada se usvoji novi IPARD program, lokalne samouprave mogle bi da...Pročitaj vest
Vesti

Podneto 2.200 zahteva za konverziju

04.04.2024

Skoro polovina kompanija koje su podnele ili se spremaju da podnesu ...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest
Vesti

Startovala prva platforma o izmenama planova za izgradnju

09.02.2024

Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se...Pročitaj vest
Vesti

Svaka druga nekretnina u Srbiji nije upisana u katastar

14.06.2023

U Srbiji postoji dva miliona nelegalnih objekata i još 2,7 miliona koji...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Srpski gradovi sa BFC certifikatom u vrhu liste Financial Times-a

19.02.2024

U vrhu liste najboljih investicionih lokacija u Evropi, po izboru britanskog...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE