Neupisane nekretnine su resurs vredan milijarde evra

U Srbiji postoji dva miliona nelegalnih objekata i još 2,7 miliona koji nisu upisani u katastar, a trenutna praksa ne može da izađe na kraj sa pitanjem ozakonjenja svih tih nepokretnosti. Sveobuhvatna reforma imovinsko-pravnih odnosa otključala bi veliki kapital i potencijal za postizanje snažnog ekonomskog razvoja i unapređenje kvaliteta života građana. To je ocenjeno na sednici NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije koja je održana u rezidenciji ambasadorke Kraljevine Švedske u Srbiji.

Na sednici je članovima predstavljen nacrt studije o sveobuhvatnoj reformi, a prema rečima predsednika Saveza i finansijskog direktora MK Group Andrije Vukovića, u izradi dokumenta učestvovao je tim od sedam eksperata predvođenih profesorom Pravnog fakulteta u Beogradu Milošem Živkovićem. Studija je sveobuhvatna jer ima cilj da predloži rešenja za pitanja kao što su unapređenje postupka upisa u katastar, rešavanja starih predmeta, ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata, ukidanja naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, modernizacije procesa urbanističkog planiranja, komasacije, restitucije, eksproprijacije, oporezivanja nekretnina, rešavanja problema sa zadružnim zemljištem i dr.

Izrada studije je podržana kroz projekat „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“ koji realizuje NALED uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). NJ.E. ambasadorka Anika Ben David istakla je da Kraljevina Švedska više od dve decenije obezbeđuje podršku putu Srbije ka Evropskoj uniji i da u poslednje tri godine kroz saradnju s NALED-om doprinosi unapređenju sistema javnih nabavki.

- Želimo da zajedno razvijemo transparentan, efikasan i odgovaran sistem nabavki koji će doneti svrsishodnijoj potrošnji javnog novca, biti stimulans za razvoj privatnog sektora i doneti kvalitetnije javne usluge građanima. Kroz projekat smo pomogli unapređenje Portala javnih nabavki, Registra ponuđača, izradu eLearning platforme i sprovođenje obuka za učesnike u ovom sistemu. Takođe, Švedska je najveći donator u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a kroz ovaj projekat želimo da podržimo i unapređenje načina upravljanja nekretninama – rekla je Ben David.

Direktor odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević ukazao je da je interesovanje resornih institucija i drugih zainteresovanih strana za uređenje imovinsko-pravnih odnosa na nepokretnostima bilo veliko tokom celog procesa izrade studije i da je prisutan osećaj da „nikad nismo imali papir s većim potencijalom da unapredi život građana i razvoj Srbije“.

- Kao neko ko je učestvovao u velikim reformama mogu da kažem da će unapređenje sistema izdavanja građevinskih dozvola biti mala vežba spram onoga što s ovom reformom možemo da postignemo. Kao društvo „ležimo“ na resursima koji vrede milijarde.  Mi smo bogataš koji živi kao siromah jer nismo bili u stanju da taj kapital stavimo u funkciju. Veoma smo ponosni na rezultat koji smo postigli izradom studije i veoma smo zahvalni Kraljevini Švedskoj jer smo imali resurse i dobar ekspertski tim i zato smo pripremili sjajan paket mera. Nijedan od problema koji želimo da rešimo nije mlađi od 10-15 godina, a neke rešavamo decenijama. Velike su mogućnosti ukoliko uspemo da prevaziđemo interne i partikularne interese. Ovde se radi o generacijskoj prilici. Problemi su veliki i biće sigurno rešeni, ali ako ne budu sada rešeni moraće da ih rešava neka naredna generacija – naglasio je Vasiljević.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić rekao je da je projekat veoma važan jer je cilj promeniti praksu koja dosad nije bila dobra.

- Imali smo dosta opterećenja svojinskih odnosa koje smo nasledili iz bivših uređenja države. Sada prelazimo na suštinsku, materijalno-procesnu reformu, gde ćemo promeniti principe upravljanja nepokretnostima. Često kažemo da je to uspavana imovina i vrlo je važno reći da prvi put imamo ovako sveobuhvatan pristup, a posebno važno je to što je u gotovo svim predlozima prisutna digitalizacija i vodili smo računa da predložimo dokument koji će osnažiti eUpravu. Kroz ovaj dokument dajemo smernice za izradu novih zakona ili izmenu postojećih, a već znamo da postoji 53 propisa koje je potrebno pretresti, izmeniti ili ukinuti da svi procedure bile unapređene i efikasne. Veoma smo zahvalni Kraljevini Švedskoj što je podržala ovaj projekat i nadamo se da će podržati razvoj eProstora, sistema koji bi unapredio efikasnost i transparentnost urbanističkog planiranja – dodao je Milić.

Profesor Miloš Živković i konsultant NALED-a Đorđe Vukotić predstavili su članovima Saveza za imovinu i investicije ključne predloge studije i pozvali ih da dostave komentare nakon čega će biti pripremljen finalni predlog za resorne institucije. U okviru projekta takođe je predviđena izrada posebnih analiza i predloga za unapređenje procedure upisa u katastar, oporezivanja nepokretnosti i procedure eksproprijacije.


Povezani Sadržaji

Vesti

Bolje definisanje računa za struju korak ka boljem položaju prozjumera

07.06.2023

Gotovo tri četvrtine građana koji su investirali u solarne panele očekivalo...Pročitaj vest
Vesti

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji podsticaj za građevinarstvo

02.03.2023

Predstavnici NALED-a razgovarali su danas sa ministrom građevinarstva,...Pročitaj vest
Vesti

Kokus razmatrao zakone u oblasti građevinarstva i investicija

27.04.2023

Novi saziv Ekonomskog kokusa Narodne skupštine u četvrtak 27. aprila...Pročitaj vest
Vesti

Masovna legalizacija mora da bude prioritet nove Vlade Srbije

03.11.2022

Digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata,...Pročitaj vest
Vesti

Na putu do građevinske dozvole: šta muči državu, a šta investitore?

24.02.2023

Izdavanje građevinskih dozvola već sedam godina sprovodi se u potpunosti...Pročitaj vest
Vesti

Narod koji štedi u ciglama potrošio 2,5 milijarde evra na neuknjižene nekretnine

28.04.2023

Iako su tokom prošle godine građani i firme izdvojili rekordnih 7,5...Pročitaj vest
Vesti

Nelegalni objekti biće legalizovani za 40 godina ako se ne ubrza postupak

05.04.2023

Za 15 izdanja Sive knjige, građani, privreda i stručna javnost...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE