[RTS] Srpski gradovi sa BFC certifikatom u vrhu liste Financial Times-a

U vrhu liste najboljih investicionih lokacija u Evropi, po izboru britanskog Financial Times-a, nalaze se i gradovi u Srbiji koji su prošli kroz Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Kada je reč o atraktivnosti za ulagače, pobednik u grupi manjih evropskih gradova je – Leskovac.  

BFC SEE certifikat, pečat kvalitetnog rada koji potvrđuje da se građanima i privredi pruža kvalitetna usluga, Leskovac je sa ispunjenošću od 96,33 odsto zaslužio četvrti put. Zato ne čudi šampionska pozicija na listi uglednog britanskog poslovnog magazina. 

Za dolazak u Leskovac prošle godine zainteresovane su bile kompanije iz Kine i Amerike. Najavljen je dolazak velike kompanije i investicije vredne 17 miliona evra koja bi trebalo da zaposli 340 ljudi. Prema nekim najavama, proizvodnja u turskoj kompaniji Erenli kreće za mesec dana. 

Neprekidno ulaganje u infrastrukturu, novi sportski stadion, rekonstrukcija bolnice, menjaju izgled grada i čine ga atraktivnijim. 

- Čitav kraj, čitav region je potpuno počeo drugačije da diše, ima novi sjaj i da omogućava novim investitorima da grade -  kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. 

Član Gradskog veća Leskovca Aleksandar Pejčić dodaje da Leskovac ulaže u gradsku putnu infrastrukturu, dovodi nove investitore koji otvaraju realna radna mesta, na taj način smanjuje stopu nezaposlenosti. 

Još jedan grad koji je trenutno u procesu BFC SEE certifikacije je i Kragujevac koji je rangiran u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova. Na listi Financial Times-a su još Beograd, Zrenjanin i Subotica, kao i Šimanovci.  

Kroz program BFC SEE od 2012. prošlo je više od 100 gradova i opština iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Do sada je 15 lokalnih samouprava u Srbiji zaslužilo „pečat“ kvaliteta uslova poslovanja. Važeći certifikat koji traje tri godine trenutno ima 21 lokalna samouprava u regionu. Sprovođenje programa podržava GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga i NALED.  

Video prilog možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Vesti

Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak pridružili se grupi najprivlačnijih gradova za ulaganja 

04.05.2021

Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak aktuelni su dobitnici BFC SEE priznanja nakon...Pročitaj vest
Vesti

Održane obuke za nove BFC SEE evaluatore širom regiona

13.07.2023

Tokom proteklih mesec dana više od 50 potencijalnih evaluatora...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE