Održane obuke službenicima za korišćenje ePisarnice i eArhiva

U prethodnih osam meseci sprovedeno je 15 obuka za načelnike i službenike opštinskih i gradskih uprava sa ciljem jačanja kapaciteta za pružanje elektronskih usluga i korišćenja softvera Pisarnica.

Obuke su podržane kroz projekat „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida), dok je predavačica na obukama bila Svetlana Jovanović, viša savetnica u Kabinetu predsednice Vlade Srbije.

U prvom delu, koji je trajao od jula do septembra 2023. godine, održano je pet uživo obuka - u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Šapcu za 123 službenika i načelnika iz 60 jedinica lokalne samouprave. Polaznici su se obučavali i jačali svoje kapacitete u domenu elektronskog upravnog postupanja – korišćenja portala eUprava, portala Eid, elektronskog potpisa i pečata, ali i upoznali sa institucionalnim i regulatornim okvirom eUprave u Srbiji. Takođe, imali su priliku da se upoznaju sa softverom Pisarnica tako što im je predavačica Svetlana Jovanović pokazala čitav proces zavođenja i praćenja statusa predmeta, a zatim i elektronsko slanje odgovora stranci u postupku.

U drugom delu, koji je trajao od oktobra 2023. do februara 2024. godine, održane su četiri online obuke za službenike iz lokalnih samouprava, koje su bile isključivo posvećene korišćenju softvera Pisarnica. Naime, pokazalo se da postoji veliko interesovanje službenika za organizovanje obuka na ovu temu, budući da je veliki broj jedinica lokalne samouprave u međuvremenu započeo rad u ovom softverskom rešenju, ali se suočavalo sa brojnim izazovima. Odziv za učešće na obukama je bio izuzetno veliki, pa je ove obuke pohađalo čak 679 službenika. Nakon završenih obuka, svim službenicima je prosleđen snimak iste, kako bi u svakom trenutku mogli da se podsete njihovog sadržaja.

U trećem i poslednjem delu, koji je trajao od novembra 2023. godine do februara 2024. godine, organizovano je šest terenskih poseta jedinicama lokalne samouprave – Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Pirotu i Čačku, kako bi se održale obuke na temu korišćenja novog softverskog rešenja eArhiv, koji je postao zakonska obaveza od 1. januara 2024. godine.

U toku prošle godine, četiri terenske posete iskorišćene su za okupljanje službenika iz svih 38 javnih arhiva Srbije kako bi im se premijerno prikazalo ovo softversko rešenje, a preostale dve, u toku februara 2024. godine, bile su iskorišćene za prikazivanje ovog softvera i službenicima iz jedinica lokalne samouprave. Na svim spomenutim obukama broj učesnika je premašio sva očekivanja, s obzirom da je učestvovalo 269 službenika, kako iz javnih arhiva, tako i iz lokalnih samouprava. Predavači na ovim obukama, pored Svetlane Jovanović, bili su i Vojkan Gligorijević, iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Marija Milošević, iz Ministarstva kulture, i Aleksandar Rafailović, iz Državnog arhiva Srbije.

- NALED će nastaviti sa organizacijom obuka za službenike u lokalnim samoupravama sa ciljem jačanja njihovih kapaciteta, a posebno ćemo podržati velike reformske inicijative kao što su eArhiv i Pisarnica čijim uspostavljanjem treba da se omogući gotovo potpuni prelazak države na elektronsko kancelarijsko poslovanje – zaključio je Ilija Gavrilović, saradnik za regulatornu reformu u NALED-u.


Povezani Sadržaji

Vesti

Počeo ciklus obuka za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti

01.12.2023

U prostorijama Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i...Pročitaj vest
Vesti

Predstavnici NALED-a na Konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Kanadi

03.10.2023

U periodu od 24. do 30. septembra organizovana je studijska poseta Kanadi gde je...Pročitaj vest
Vesti

Srbija u razvoj veštačke inteligencije ulaže 100 miliona evra do 2026.

22.02.2024

Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti...Pročitaj vest
Vesti

Treći ciklus obuka za IT administratore na temu informacione bezbednosti

02.11.2023

U toku oktobra i početkom novembra 2023. godine NALED je, u saradnji sa...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE