Počeo ciklus obuka za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti

U prostorijama Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga uspešno je započet ciklus obuka namenjen malim i srednjim preduzećima na temu informacione bezbednosti. Obuke se sprovode u partnerstvu NALED-a i Nacionalnog CERTA Srbije pri RATEL-u i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Predavač je bio višegodišnji stručnjak u ovoj oblasti Branislav Dobrosavljević iz firme Advanced Cyber Security. Gotovo 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća, javnih preduzeća, ali i advokata prisustvovalo je edukativnim obukama.

Na početku, polaznicima su se obratili Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Srbije u Nišu, dr Marko Krstić, rukovodilac službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a i Ilija Gavrilović, saradnik za regulatornu reformu u NALED-u.

- NALED je prepoznao značaj informacione bezbednosti i potrebe za jačanjem kapaciteta, ne samo lokalnih službenika, već i privatnog sektora. Zato smo odlučili da započnemo novi ciklus saradnje sa Nacionalnim CERT-om Srbije pri RATEL-u i Privrednom komorom Srbije, kako bi pružili lokalnim firmama mogućnost da se upoznaju sa osnovama informacione bezbednosti i, još važnije, kako da prepoznaju i da se zaštite od potencijalnih sajber napada – istakao je Ilija Gavrilović, saradnik za regulatornu reformu u NALED-u.

Tokom obuke, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa regulatornim okvirom informacione bezbednosti u Srbiji i Evropskoj uniji, da nauče da prepoznaju i spreče sajber napade, ali i korisne alate koji im mogu pomoći u svakodnevnom radu. Takođe, učesnicima su predstavljene i aktivnosti koje Nacionalni CERT Srbije radi, uključujući i edukativne publikacije i video materijal koji je dostupan na sajtu „Za bezbedniji klik“.

U narednom periodu planirano je održavanje još dve obuke na istu temu, u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga u Subotici 15. decembra i prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu 18. decembra.

Ciklus obuka sprovodi se u okviru projekta StarTech, koji je finansijski podržala kompanija Philip Morris International. U prethodnom periodu sprovedene su i obuke na temu informacione bezbednosti za IT administratore jedinica lokalne samouprave.


Povezani Sadržaji

Vesti

Putokaz ka većoj sigurnosti - novi Zakon o informacionoj bezbednosti

30.07.2023

Poslednjih godinu dana, jako su učestali napadi na najznačajniju državnu IT...Pročitaj vest
Vesti

Treći ciklus obuka za IT administratore na temu informacione bezbednosti

02.11.2023

U toku oktobra i početkom novembra 2023. godine NALED je, u saradnji sa...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE