Otvaranje naloga na Portalu eUprava nova usluga za građane

Građani koji žele da bez čekanja u redovima završavaju administrativne poslove, moći će od zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama da dobiju pomoć u otvaranju naloga na Portalu eUprave. Putem svog mobilnog telefona tako će moći da obave više od 500 procedura - pribave izvod iz matičnih knjiga, uverenje o nekažnjavanju ili da zakažu termin za izdavanje lične karte i pasoša.

Prva obuka lokalnih službenika za pružanje nove usluge održana je danas u Kragujevcu, a NALED i Kancelarija za IT i eUpravu, uz pomoć EBRD-a, organizovaće još 20 onlajn treninga za ostale gradove i opštine. Radionice se sprovode u sklopu projekta „Unapređenje eDostave“ i cilj je da se građanima i privredi omogući da tokom kovid-19 krize, bez izlaganja riziku, završavaju obaveze u digitalnom okruženju.

- Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, kao i želju da omasovimo korišćenje eUprave kao efikasnijeg i pristupačnijeg načina za obavljanje administrativnih poslova, želimo da upoznamo građane sa prednostima i upotrebom elektronskih usluga. Kragujevac, kao grad u kome se nalazi sedište Državnog data centra, među prvima će svojim stanovnicima, posebno onima koji su manje vični novim tehnologijama, obezbediti stručnu podršku da putem mobilnog telefona, na Portalu eUprava, dobiju pristup svojim podacima iz 15 nacionalnih registra i pribave dokumenta koja su im potrebna – izjavio je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i predstavnik loklanih samouprava u NALED-ovom Savezu za eUpravu.

Na današnjem skupu potpisan je i Sporazum o saradnji između Univerziteta u Kragujevcu i NALED-a, u cilju aktivnijeg uključivanja profesora, saradnika i studenata u reformske aktivnosti, kao što su kreiranje javnih politika, istraživanja i analiza koje doprinose kvalitetu poslovnog ambijenta na lokalnom i državnom nivou.
- Univerzitet u Kragujevcu pristupio je članstvu u NALED-u i to vidim kao rezultat, ne samo obaveze koju univerzitet ima prema društvenoj zajednici, već i nastojanja našeg Univerziteta da preuzme vodeću ulogu u privrednom i društvenom razvoju šireg geografskog područja Šumadije i Pomoravlјa. Trudićemo se da doprinesemo pobolјšanju konkurentnosti Srbije na polјu nauke i obrazovanja, unapređenju položaja mladih i podsticaju saradnje između akademske zajednice i privrede. – rekao je rektor prof. Dr Nenad Filipović.

Sporazumom se otvara i prilika kragujevačkim studentima da se uključe u Berzu praksi, koju pokreću NALED i Univerzitet u Beogradu, i da svoje prvo poslovno iskustvo steknu u jednoj od 300 multinacionalnih i domaćih kompanija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je Kragujevac vredan partner organizacije i jedna od lokalnih samouprava koja je najviše postigla u razvoju elektronskih usluga. „Kada smo pre dve godine testirali bezbednost podataka građana na lokalu, Kragujevac je bio jedan od prvih 10 gradova i opština koji su učestvovali u simulaciji hakerskih napada i ušli u proces zaštite informacija i IT sistema od zloupotreba. Sa Univerzitetom kao 13. počasnim članom naše organizacije iz redova akademske zajednice, bićemo još uspešniji u kreiranju digitalne budućnosti, boljih uslova za poslovanje privrede, ali i rešenja za prevazilaženje posledica kovid-19 krize – rekla je Jovanović.


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE