Otvoreni pozivi podrške za razvoj inovacija u poljoprivredi

NALED će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u regionalnoj mreži Food habova koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije i u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane.

Tako će NALED, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, raditi na umrežavanju nauke i privrede i okupljanju istraživača, preduzetnika i akademske zajednice u zemlji, koji imaju želju da realizuju svoje ideje i inovacije u domenu poljoprivrede, a posebna podrška biće usmerena na razvoj ženskog preduzetništva i start-up scene.

 Kako bi se ojačali oni delovi Evrope koji su slabije razvijenih kapaciteta u pogledu inovacija u prehrambenom sektoru, EIT je osmislio paket projekata i programa usmerenih na obrazovanje, razvoj biznisa i razmenu dobrih praksi među članicama mreže, koje pored naše zemlje čine i Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija,

- Drago nam je što nas je EIT, kao najveća i najdinamičnija svetska zajednica za inovacije u hrani prepoznao kao zemlju sa velikim potencijalom i pružio priliku da unapredimo znanja i mogućnosti koje imamo. Poljoprivreda je najvažnija izvozna grana, a kako bismo bili i ostali konkurentni na tržištu moramo da uhvatimo korak sa trendovima i modernizujemo tradicionalan način proizvodnje. Zato pozivamo sve inovatore, istraživače i preduzetnike da se prijave za programe podrške koji su otvoreni, a tokom celog procesa mogu da računaju na našu pomoć – kaže menadžer za regulatornu reformu u NALED-u Todo Terzić.

Prema njegovim rečima, uloga NALED-a je da pomogne svim ciljnim grupama da se umreže sa vodećim evropskim poljoprivrednim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim centrima, prošire svoja znanja putem onlajn kurseva i obrazovnih programa i uz stručno mentorstvo i lako dostupna finansijska sredsta, steknu mogućnost da razviju svoje ideje „od koncepta do tržišta“ i lansiraju inovativne proizvode.

Svi koji budu želeli moći će da iskoriste prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji će im omogućiti da pokrenu, ubrzaju i unaprede svoje poslovanje, a do kraja aprila otvorena su četiri poziva.

EIT Jumpstarter namenjen je timovima sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju. Uz podršku stručnjaka, program pomaže u kreiranju održivog inovativnog proizvoda ili usluge, i ako se pokaže da ideja ima potencijal, podstiče registraciju kompanije. Na ovaj način, timovi će moći da upoznaju potencijalne partnere, investitore i kompanije koje mogu biti njihov prvi kupac ili testirati proizvod.

Sales Booster pomaže inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope, dok Team Up program spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija.

Pored toga, dostupan je i program Test Farms za startape i pojedince koji imaju revolucionarne agro-tehnološke proizvode i usluge . U okviru programa, rešenja će biti testirana na farmama, sa usevima ili stokom radi provere i njihove validacije. Misija projekta je da prevaziđe jaz između inovativne tehnologije i praktične primene u poljoprivredi, obezbeđujući poljoprivrednicima pristup održivim i efikasnim inovacijama.


Povezani Sadržaji

Vesti

Danas je Svetski dan šuma – Srbiji nedostaje 200 miliona stabala

21.03.2024

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je 29% teritorije pokriveno šumama, a...Pročitaj vest
Projekti

EIT Food hub Srbija

17.04.2024

Na otvorenom pozivu NALED je izabran da bude EIT Food Hub za Srbiju u dvogodišnjem periodu 2024 - 2025. ...Pročitaj više
Vesti

Otvoren konkurs za StarTech grantove do 50.000 dolara i Program ubrzanog razvoja

15.04.2024

Inovatori u Srbiji po četvrti put imaju priliku da se prijave na StarTech...Pročitaj vest
Vesti

Šta za Srbiju znači početak primene ESG kriterijuma u EU od 2024.

31.10.2023

U javnosti je odjeknula vest krajem prošle godine da je Evropska unija...Pročitaj vest
Vesti

U Novom Pazaru 750 domaćinstava dobija kante za reciklažu otpada

16.04.2024

Novi Pazar je dobio 1.500 kanti za razvrstavanje reciklabilnog otpada, kao...Pročitaj vest
Vesti

Više od 90% komunalnog otpada završi na deponijama

06.02.2024

U Srbiji se godišnje sakupi oko 2,4 miliona tona komunalnog otpada, a...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE