Počinje obnova gradskih česama u Zaječaru 

Za sto godina u Zaječaru izgrađeno je sto česama, po čemu je ovaj grad u istoriji ostao jedinstven širom Evrope. Kako bi zdrava i čista voda ostala dostupna i generacijama koje dolaze, do kraja godine biće obnovljene još tri gradske česme i jedan arteški bunar koji predstavlja osnovu za snabdevanje vode, najavljeno je na konferenciji „Svaka kap je bitna“ u Gradskoj kući.

Rekonstrukcija će biti realizovana putem projekta Rezervoar, koji finansira Heineken Srbija, a sprovodi NALED, zajedno sa udruženjem „Za česme“ i gradom Zaječarom, sa ciljem očuvanja vodnih resursa i prečišćavanja otpadnih voda.

Gradonačelnik Boško Ničić podvukao je ovom prilikom da je Heineken Srbija veoma važan partner lokalnoj zajednici i uzor koji je važno slediti kada je reč o podršci i realizaciji društveno-odgovornih aktivnosti.

- Raduje me realizacija projekta Rezervoar i nastavak ulaganja u lokalnu zajednicu. Nadam se da ćemo, kao i do sada, u narednom periodu sa kompanijom Heineken nastaviti partnerski odnos i međusobnu saradnju po pitanju mnogih važnih tema za grad i očuvanje prirodnih bogatstava našeg kraja - izjavio je Ničić.

Ističući posvećenost kompanije da ostane dugoročan kredibilan partner zajednici u kojoj posluje Neda Đokić, generalna direktorka Heineken Srbija je podsetila da „podaci studije koju je NALED izradio pokazuju da Srbija, nažalost, nije zemlja bogata vodom, a briga o ovom resursu nije dovoljno prepoznata u javnosti kao važna tema“.

- Upravo zato je neophodno da ulažemo u očuvanje i obnovu vodnih resursa i da konstantno radimo na podizanju svesti javnosti. U okviru naše kompanijske strategije Svaka kap je bitna, do sada smo obnovili četiri česme i rekonstruisali i revitalizovali više arteških bunara. Ove godine nastavljamo sa obnovom još tri česme i jednog arteškog bunara, a sve sa ciljem da svim sugrađanima omogućimo bolji pristup čistoj pijaćoj vodi, koja dolazi sa dubine od više stotina metara - rekla je Đokić.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, naglasio je da će njegova organizacija, zajedno sa kompanijom Heineken, raditi na mapiranju i registru lokacija, ali i uspostavljanju saradnje na lokalnim nivoima radi revitalizacije i obnove javnih česama i arteških bunara u nekoliko gradova Srbije.

- Srbija ima oko 1.500 metara kubnih vode po stanovniku, a neki minimum trebalo bi da bude 2.500. Nismo toliko bogati vodama i u 91% slučajeva se oslanjamo na tranzitne, dok svoje izvorne zapuštamo. Zato su od posebnog značaja inicijative poput projekta koji je pokrenula kompanija Heineken i zadovoljstvo nam je što ćemo počevši od Zaječara inicirati obnovu česama i bunara i u drugim gradovima – istakao je direktor za održivi razvoj u NALED-u Slobodan Krstović.

Potpisivanjem sporazuma sa Gradom Zaječarom i Udruženjem „Za česme“ nastavljena je uspešna saradnja na obnovi javnih česama i arteških bunara u Zaječaru. Tokom prethodnog perioda obnovljene su tri česme na teritoriji grada i rekonstruisano je izvorište Trg izradom i postavljanjem replike originalne česme iz 1883. godine.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Decembar je mesec voda – zaštitimo naše reke i jezera

08.12.2020

Udruženje 3e, Mreža inspektora Srbije i NALED lansirali su danas kampanju...Pročitaj vest
Vesti

Šest inspektora brine o vodama u celoj Srbiji

31.01.2021

Komunalne i industrijske vode koje se ispuštaju bez prethodnog tretmana glavni su zagađivači vodenih površina, a o ovom...Pročitaj vest
Kliping

[TV Euronews] Srbiji potreban depozitni sistem za povrat ambalaže

26.09.2023

Prema Direktivi iz Evropske unije iz 2018, plastični čepovi na flašama...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE