Šest inspektora brine o vodama u celoj Srbiji

Komunalne i industrijske vode koje se ispuštaju bez prethodnog tretmana glavni su zagađivači vodenih površina, a o ovom problemu brine ukupno šest republičkih inspektora u celoj zemlji. Zato Mreža inspektora Srbije (MINS), Udruženje 3E i NALED predlažu da se uz povećanje broja inspektora, nadležnost poveri lokalnim inspekcijskim službama.

Jačanje kapaciteta inspekcija je neophodno, jer u malim sredinama čak ne postoje ni lokalni inspektori za zaštitu životne sredine, a imajući u vidu manjak republičkih, pitanje je u kojoj meri mogu da zaštite zdravlje građana. 

- Ove godine očekuje se zapošljavanje 28 novih republičkih inspektora, za koje su već sistematizovana radna mesta, što je korak napred, ali to i dalje neće rešiti sve probleme. Zato MINS, Udruženje 3E i NALED predlažu da se omogući, makar uslovni, prenos nadležnosti s republičkih na lokalne inspektore u onim gradovima i opštinama gde ima dovoljno inspektora i sredstava za njihov rad i gde su prisutni veliki zagađivači. Takođe, bilo bi dobro da se stimuliše saradnja lokalnih samouprava i da one opštine koje nemaju dovoljno inspektora potraže pomoć inspektora iz susedne lokalne samouprave koja ima kapacitete – kaže Olivera Kikanović iz Mreže inspektora Srbije, koja je zajedno sa NALED-om i Udruženjem 3E pokrenula kampanju „Mesec voda“.

Kampanja „Mesec voda“ je deo projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ koji sprovode NALED i RSJP, a finansira USAID. Tokom decembra sve zainteresovane strane imale su priliku da predlože rešenja za unapređenje zaštite voda i pomoć privrednicima da bolje razumeju svoje obaveze i izgrade neophodne pogone za prečišćavanje, a izrađena je i sveobuhvatna Analiza stanja celokupnog sistema otpadnih voda u Srbiji. 

Jedna od inicijativa ka unapređenju inspekcijskog nadzora jeste podsticanje savetodavne uloge inspektora i ukazivanje na propuste umesto kažnjavanja, jer je uočen veliki broj malih privrednika koji nisu dovoljno upoznati sa zakonom, a često i nenamerno šalju nadležnima loše popunjene izveštaje, zbog čega dolazi do pogrešnog uvida u stanje otpadnih voda. 

- Mnoga preduzeća su zainteresovana za očuvanje životne sredine, ali im pored znanja nedostaju i sredstva koja bi uložili u dodatnu opremu. Kako bi rešili ovaj problem, predlažemo da se određeni podsticaji opredele za pomoć odgovornoj privredi, a gde je moguće da zajedno sa jedinicama lokalne samouprave ulože u zajedničke pogone. Takođe, od velike koristi će biti i Vodič za planiranje i izgradnju postojenja za preradu otpadnih voda koji će sadržati sve neophodne smernice u ovim postupcima, a koji takođe pripremamo u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj - dodaje Kikanović.

Među ključnim preporukama kampanje i analize jeste potreba razvijanja kanalizacione mreže, a procene su da u Srbiji postoji više od 3 miliona septičkih jama. U urbanim sredinama, gde je priključenost na kanalizaciju veća od 60%, prioritet treba dati izgradnji pogona za prečišćavanje. Uz to, potrebno je mapirati sve ispuste otpadnih voda.


Povezani Sadržaji

Vesti

Decembar je mesec voda – zaštitimo naše reke i jezera

08.12.2020

Udruženje 3e, Mreža inspektora Srbije i NALED lansirali su danas kampanju...Pročitaj vest
Vesti

Hiljadu reciklažnih kontejnera stiže u region

18.12.2020

Količina reciklirane staklene ambalaže u regionu Zapadnog Balkana još je daleko od nivoa koji propisuje Evropska unija. Dok je cilj...Pročitaj vest
Vesti

Podržati privredu da izgradi postrojenja za prečišćavanje voda

23.12.2020

U Srbiji se pre ispuštanja u reke i jezera, zbog malog broja postrojenja,...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE