Usvojene preporuke za poboljšanje položaja prozjumera u Srbiji

Unapređenje pozicije kupaca-proizvođača i kreiranje stabilnih i predvidivih finansijskih uslova koji će ih motivisati da se upuste u proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe postavljanjem solarnih panela i ujedno doprineti postizanju energetske efikasnosti, bilo je u fokusu okruglog stola u organizaciji NALED-a. Tom prilikom ustanovljeno je 15 preporuka, koje će uskoro biti predstavljene javnosti, a čija bi implementacija mogla olakšati poziciju prozjumera i osigurati im bolji tretman od strane nadležnih institucija.

Definisanje preporuka sastavni je deo projekta „Podsticanje proizvodnje električne energije iz sopstvenih izvora i poboljšanje položaja kupaca-proizvođača“ u sklopu projekta Bolja energija, koji aktivno sprovodi Američka agencija za razvoj (USAID).

- Koncept kupaca-proizvođača je u proteklom periodu znatno narušen i doveden u pitanje, u javnosti se često polemisalo o isplativosti upuštanja u taj poduhvat, te se nametnula potreba da njihovu poziciju detaljno sagledamo, da kroz konstruktivan dijalog svih relevantnih učesnika formulišemo niz preporuka koje ćemo uskoro podeliti sa javnošću. Poseban fokus smo stavili na stambene zajednice, izučavanje načina njihove aktivacije kroz institut prozjumera, te želimo i stanovnike zgrada da ohrabrimo da krenu sa proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora – istakla je Jasmina Radovanović, šefica Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u.

Rade Mrdak, savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike predstavio je najnovije izmene i dopune Zakona o obnovljivim izvorima energije koje su nedavno stupile na snagu. Prema njegovim rečima, glavni razlog tih izmena sastoji se u nameri da se održi ravnoteža između dva važna interesa – da imamo što više novih izvora energije, a sa druge strane da se ne ugrozi sigurnost rada sistema i snabdevanje električnom energijom.

Jelena Rančić, konsultantkinja u NALED-u prezentovala je rezultate najnovijeg istraživanja koje je obuhvatilo odgovore aktuelnih i potencijalnih prozjumera, kao i jedinica lokalnih samouprava. Koje su ključne primedbe na priključenje objekata, trajanje administrativne procedure, izvori finansiranja, upoznatost sa uslovima sticanja statusa prozjumera samo su neke od tema o kojima su se ispitanici izjašnjavali.

Okrugli sto okupio je i veliki broj relevantnih aktera među kojima i predstavnike EDS-a, EPS-a, Elektrotehničkog fakulteta, privatnog sektora, predstavnike kupaca-proizvođača, donatora kao i nezavisnih eksperata. Zaključeno je da su potrebni ujedinjeni napori svih zainteresovanih strana na rešavanju uočenih problema, uz pravovremeno informisanje građana o svim benefitima i izazovima na putu sticanja statusa kupca- proizvođača.

Podsećanja radi, Srbija se kao kandidat za članstvo obavezala da ispuni Direktivu EU o obnovljivim izvorima energije, koja je kao cilj postavila da se do 2030. godine dostigne udeo obnovljivih izvora od najmanje 32%. 

 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Energetska budućnost Srbije nezamisliva bez zelene energije

07.06.2022

Prelazak na čiste izvore energije, energetska efikasnost i uticaj krize...Pročitaj vest
Vesti

Izmene Zakona o PDV-u predvidele bi olakšice za prozjumere

22.02.2023

Usvajanje izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i Zakona o PDV-u...Pročitaj vest
Vesti

Ulaganja u obnovljive izvore energije ključ za zdravu životnu sredinu

20.08.2021

Mere i podsticaji za korišćenje obnovljivih izvora energija koje za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE