Zajedno za alternativno finansiranje lokalnih inicijativa

U sredu, 12. maja sa početkom u 12:00h (uživo prenos na www.naled.rs), na završnoj konferenciji projekta “Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji“ tri odabrane lokalne organizacije će kratko predstaviti svoje projektne ideje koje su ocenjene kao najperspektivnije za grupno finansiranje i mogu da doprinesu rešavanju problema lokalnih zajednica u regionima Vodjvodine i Beograda, Centralne i Zapadne, i Južne i Istočne Srbije.

Ovom prilikom, otvorićemo dijalog sa poslovnim i lokalnim liderima, stručnjacima iz filantropskih organizacija i državnih institucija i zainteresovanim javnostima, o rezultatima istraživanja i mogućim rešenjima za unapređenje uslova za realizaciju novčanih i in-kind donacija privrede i grupno finansiranje lokalniih inicijativa. Pozivamo Vas da se uključite u dijalog i postavite pitanja panelistima na www.sli.do/crowdfunding

Preuzmite agendu konferencije. | Pogledajte lokalne projektne ideje. | Pročitajte više o ključnim govornicima.


LOKALNE INICIJATIVE: GLASANJE ZA NAJBOLJU PREZENTACIJU

U okviru konferencije tri odabrane lokalne organizacije će predstaviti svoje projektne ideje kojima je potrebno dodatno finansiranje i publika će moći da glasa za najbolju prezentaciju online preko linka www.sli.do/crowdfunding. Na osnovu glasanja biće proglašen pobednički projekat po izboru publike koji će dobiti dodatnu podršku u promociji i prikupljanju sredstava. 

 

Nabavka ginekološkog hidrauličnog stola u domu zdravlja

Pokretač inicijative: Udruženje osoba sa invaliditetom „Srna“ iz Raške

Vrednost projekta: 625.000 rsd

Region: Zapadna i centralna Srbija

Kratak opis: Od osnivanja doma zdravlja u Raškoj ginekološki sto nije menjan, tačnije 60 godina. Zbog njegove dotrajalosti on nije pogodan za osobe sa invaliditetom, ali ni za trudnice i starije osobe. Udruženje „Srna“ je iz tog razloga, uz podršku opštine Raška, predstavilo kupovinu novog ginekološkog hidrauličnog stola kao svoju projektnu ideju. Zdravstvena zaštita je svima potrebna, a zbog zastarele opreme u ambulanti jako mali broj žena može da je dobije. Ideja ovog projekta jeste da se nabavkom ovog stola svim ženama pruže neophodni zdravstveni pregledi. Nabavka hidrauličnog stola bi bila korisna za celu lokalnu zajednicu.

Korisnici: Sve pacijentkinje DZ Raška

.jpg

Reciklažno dvorište za 0 otpada u Sremskoj Mitrovici

Pokretač inicijative: JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica

Vrednost projekta: 1.180.000 rsd

Region: Beograd i Vojvodina

Kratak opis: U Sremskoj Mitrovici postoji veliki problem koji izazivaju pojave malih divljih deponija u gradu. Sugrađani pored postojećih kontejnera koji su namenjeni za otpad ostavljaju sav svoj kabasti otpad. Lokalno komunalno preduzeće zbog nedostatka opreme nije trenutno u mogućnosti da odnosi ovakav otpad. Iz ovog razloga, JKP „Komunalije“ želi da omogući reciklažno dvorište za grad. Za ovaj prostor je neophodno 8 kontejnera od 7m3, u koje bi bilo razvrstavano 8 vrsta otpada koje nije moguće razvrstati u kućni otpad. Projektom će se smanjiti 80% malih divljih deponija koje se trenutno nalaze po celom gradu i kao i račun za komunalne usluge prema građanima.

Korisnici: 19.500 domaćinstava iz Sremske Mitrovice

Adaptacija romskog razvojnog centra u Boru

Pokretač inicijative: Udruženje građana „Roma, Egipćana i Aškalija Bor“

Vrednost projekta: 1.600.000 rsd

Region: Južna i istočna Srbija

Kratak opis: Gradska uprava Bor je udruženju građana REAB i drugim romskim organizacijama dala na korišćenje prostor koji mogu da koriste kako bi svojim sunarodnicima mogli da pomognu u svakodnevnim problemima. Prostor nije adaptiran za korišćenje i neophodno ga je urediti. Ideja je da se sa prikupljenim sredstvima sanira vlaga, okreče prostorije, zameni stolarija i obezbedi osnovna kancelarijska oprema. U ovom prostoru bi Romi mogli da traže pomoć i savete kako da ostvare svoja najosnovnija prava, i pohađaju edukacije i programe koji se odnose na zapošljavanje Roma i usmeravanje mladih. 

Korisnici: Više od 600 romskih porodica u Boru

 

KLJUČNI GOVORNICI
Violeta Jovanović

Violeta Jovanović

NALED

Izvršna direktorka


Violeta od 1998. gradi ekspertizu u oblasti lokalnog razvoja kao stručnjak i tim lider na USAID-...
Daniela Funke

Daniela Funke

GIZ Srbija

Direktorka za Srbiju


Daniela Funke, od 2011. godine radi na razvoju, podršci i procenama GIZ-ovih projekata u o...
Veran Matić

Veran Matić

Srpski filantropski forum

Izvršni direktor


Veran Matić je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i od februara 2...
Tisa Čaušević

Tisa Čaušević

Coca-Cola HBC

Public and Regulatory Affairs Manager


Tisa Čaušević se od 2006. godine bavi se regulativom i prak...
Bojana Tošić

Bojana Tošić

Republički sekretarijat za javne politike, v.d. direktorke


Bojana Tošić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2004. godine. Ka...
Nathan Koeshall

Nathan Koeshall

Catalyst Balkans

Direktor i osnivač


Poslednjih 17 godina razvijajući sve veći interes za državljanstv...
Zoran Semenović

Zoran Semenović

Šid, predsednik opštine

Član UO NALED-a


Kroz članstvo u upravnom odboru, svojim autoritetom i kontaktima, doprineo je jačanju saradnje ...

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE