Pridružite se akciji prikupljanja staklene ambalaže u Nišu i osvojite specijalne nagrade

U utorak, 24. avgusta, na Trgu Kralja Milana u Nišu, u periodu od 18 do 21 čas, donesite tri staklene flaše ili tegle za reciklažu i za uzvrat sa sobom ponesite specijalne nagrade.

Na ovu akciju vas pozivaju NALED, Nemačka razvojna saradnja (GIZ), kompanija Sekopak i Apatinska pivara u okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, u cilju širenja svesti o značaju reciklaže ambalažnog otpada, sa posebnim fokusom na staklo. 

Zašto staklo? 

Da li ste znali da se reciklažom jedne staklene flaše uštedi dovoljno energije da sijalica od 100W svetli četiri sata, kao i da je staklo jedan od dva materijala poznata čoveku koji se mogu beskonačno reciklirati? 

Takođe, reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20% u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije. 

Nažalost, danas najveći deo završava na deponijama, gde je ovoj ambalaži potrebno više od 5.000 godina da se razgradi. Ipak, grad Niš je početkom godine zahvaljujući projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ dobio 300 reciklažnih kontejnera, kako bi unapredio upravljanje otpadom na lokalu.

Pridružite se u ostvarivanju cilja da se stopa reciklaže stakla u Nišu poveća za 20% i podržite očuvanje životne sredine u svom gradu!

Za sve posetioce spreman je i nagradni kviz, putem koga će moći da provere svoje znanje o recikliranju staklenog ambalažnog otpada. 

Šta može da se reciklira?

Staklene flaše, staklene tegle i teglice od hrane za bebe.

Šta ne može da se reciklira?

Prozorska, automobilska i druga ravna stakla, kao i vatrostalno, laboratorijsko i armirano staklo, ogledale i sijalice ne mogu da se recikliraju u kontejnerima za staklo.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE