[Dnevnik] Iz sive zone izvučeno 17.000 sezonaca

Sezonci su tu od setve do žetve – čiste zemlju od ostataka, beru maline, jagode, kupine, breskve, paradajz, krastavac, papriku... u vinogradima su već od februara...

I dok su na njivama, u voćnjacima, vinogradima... sezonski radnici vidljivi, za državu su bili, praktično, nevidljivi – do sada. Na pitanje koliko ljudi svake godine sezonski rade u poljoprivredi teško da iko može dati precizan odgovor. Procenjuje se da ih ima i više od 80.000, a zvanična statistika od pre dve godine izborojala je oko 3.500 sezonskih radnika. Sada se, zahvaljujući portalu za elektronsku prijavu sezonaca, slika značajno promenila. Taj portal u funkciji je od početka godine – a rezultat je da je evidentirano gotovo pet puta više sezonskih radnika nego pre dve godine.

U maju je bilo evidentirano oko 5.000 sezonskih radnika u poljoporivredi, a sada ih je više od 17.000. Sezonske radnike angažovale su i prijavile i velike poljoprivredne kompanije, ali i manji proizvođači i poljoprivedna gazdinstva, a među više od 200 poslodavaca, 60 je poljoprivrednih gazdinstava. Za sada se evidentiraju samo sezonski radnici u poljoprivredi, a NALED predlaže da se to proširi i na turizam, građevinarstvo i kućne poslove.

Ostatak vesti pročitajte na linku.

 

dnevnik sezonci.png