[Dnevnik] Iz sive zone izvučeno 17.000 sezonaca

Sezonci su tu od setve do žetve – čiste zemlju od ostataka, beru maline, jagode, kupine, breskve, paradajz, krastavac, papriku... u vinogradima su već od februara...

I dok su na njivama, u voćnjacima, vinogradima... sezonski radnici vidljivi, za državu su bili, praktično, nevidljivi – do sada. Na pitanje koliko ljudi svake godine sezonski rade u poljoprivredi teško da iko može dati precizan odgovor. Procenjuje se da ih ima i više od 80.000, a zvanična statistika od pre dve godine izborojala je oko 3.500 sezonskih radnika. Sada se, zahvaljujući portalu za elektronsku prijavu sezonaca, slika značajno promenila. Taj portal u funkciji je od početka godine – a rezultat je da je evidentirano gotovo pet puta više sezonskih radnika nego pre dve godine.

U maju je bilo evidentirano oko 5.000 sezonskih radnika u poljoporivredi, a sada ih je više od 17.000. Sezonske radnike angažovale su i prijavile i velike poljoprivredne kompanije, ali i manji proizvođači i poljoprivedna gazdinstva, a među više od 200 poslodavaca, 60 je poljoprivrednih gazdinstava. Za sada se evidentiraju samo sezonski radnici u poljoprivredi, a NALED predlaže da se to proširi i na turizam, građevinarstvo i kućne poslove.

Ostatak vesti pročitajte na linku.

 

dnevnik sezonci.png

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE