[Ekonometar] Za deset godina ukinuto 100 birokratskih procedura

Кada je bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić 2008. godine najavio “giljotinu propisa” koja podrazumeva skraćivanje i ukidanje bespotrebnih birokratskih procedura, rekao je i da će sve to biti završeno za 12 do 15 meseci! Za ovih 11 godina Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je inicirala uklanjanje administrativnih prepreka, izdala je ukupno 11 publikacija Sive knjige o tome. Jasno je da i nakon čitave decenije privreda u Srbiji još uvek kuburi sa komplikovanim procedurama i propisima koji joj otežavaju poslovanje.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović objašnjava za Ekonometar zašto se i dalje vodi borba sa administrativnim procedurama, šta su danas za privredu najveće birokratske prepreke i da li država ima sluha za ukidanje svih bespotrebnih propisa.

– Već 11 godina podnosimo Vladi Srbije predloge za pojednostavljivanje administrativnih procedura, koje identifikujemo kroz saradnju sa građanima i privredom, i objavljujemo ih u Sivoj knjizi NALED-a. Do sada smo dali predloge za reformu 210 najčešćih i najkomplikovanijih procedura, od kojih je polovina implementirana. Prošle godine smo publikovali i jubilarnu desetu Sivu knjigu koja je sadržala 100 preporuka za pojednostavljivanje procedura. I tokom te godine smo pružali podršku za sprovođenje rešenja koja smo predložili. Кao rezultat imamo da je od 100 preporuka sprovedeno 12, i to osam u potpunosti i četiri delimično. U proseku se godišnje sprovede desetak preporuka – navodi Jelena Bojović.

Prema njenim rečima, najviše primedbi privrede tiču se poreske politike. Iako je, naglašava Jelena Bojović, Poreska uprava napravila veliki iskorak u uspostavljanju elektronskih servisa, počevši od objedinjene naplate poreza i doprinosa na zarade, što je za privrednike bio ogroman problem jer su na tu proceduru godišnje trošili najmanje četiri miliona evra, i dalje se veliki deo preporuka tiče upravo poreskih procedura.

Ostatak članka pročitajte u Ekonometru na ovom linku.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE