[Euronews] Formira se lista za rasterećenje zdravstvenih ustanova

Pacijenti koji najduže čekaju veštački kuk ili koleno, ove intervencije moći će da urade u zdravstvenoj ustanovi u Srbiji u kojoj su liste čekanja najkraće. Cilj je, kako kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, da se rasterete zdravstvene ustanove gde se najviše čeka, a da pacijenti u najkraćem mogućem roku reše svoj problem.

- Mogućnost preusmeravanja pacijenata u zdravstvene ustanove u kojima su kraće liste čekanja i gde pacijenti mogu brže da dobiju ovu uslugu je svakako pozitivna mogućnost za pacijente. NALED pozdravlja napore Ministarstva zdravlja, znajući koliko dugo ovakav problem postoji kod nas – započinje specijalistikinja za regulatornu reformu u NALED-u Isidora Šmigić.

Najavljeno je formiranje objedinjene, jedinistvene liste za rasterećenje zdravstvenih ustanova sa najdužim čekanjem za određene intervencije, odnosno ortopedske operacije. Do sada su se liste čekanja vodile individualno, na nivou zdravstvenih ustanova.

- Slična evidencija je napravljena pre par godina za kardiohirurgiju. Pandemija COVID-19 je doprinela uvećavanju broja pacijenata koji se nalaze na ionako već dugim listama čekanja, pre svega u bolnicama koje su bile u COVID sistemu. Tada su resursi bili preusmereni na borbu protiv pandemije kao što je na primer Institut Banjica – objašnjava Šmigić.

OECD statistike pokazuju da je 2020. obavljeno 40% manje operacija kuka u odnosu na 2019. godinu. Ovaj procenat je još veći kada govorimo o operaciji kolena, 50% manje izvršenih operacija je bilo u pandemijskoj godini.

- Pacijenti treba da budu preusmeni na kliničke centre u regionu u kome žive. Na primer, pacijenti sa juga Srbije bili bi preusmereni na Klinički centar Niš, iz centralne Srbije u Kragujevac, iz zapadne u Užice. Ovo bi doprinelo da se i zdravstveni budžeti adekvatnije koriste – kaže Šmigić.

Snimak celog gostovanja možete pogledati na linku


Povezani Sadržaji

Vesti

Angažovanje sezonaca preko aplikacije

04.04.2019

Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za...Pročitaj vest
Vesti

Građani Srbije 14,5 miliona puta išli kod lekara specijaliste

19.07.2020

Zakazivanje specijalističkih pregleda bilo bi brže i efikasnije, kada bi lekar...Pročitaj vest
Vesti

Mladi najčešći sezonski radnici u poljoprivredi

14.03.2021

Prosečni sezonski radnik u poljoprivredi je muškarac, između 18 i 30 godina, iz Novog Sada, koji je u protekle dve godine...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio 50 preporuka za efikasnije zdravstvo

20.02.2020

Kako omogućiti lakši i jeftiniji pristup zdravstvenoj zaštiti,...Pročitaj vest
Vesti

Nove meteo-stanice obaveštavaju kad je vreme za njivu

12.02.2021

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke...Pročitaj vest
Vesti

Zdravstvene usluge na klik za dva miliona građana Srbije

11.02.2022

Uputi, recepti i bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE