[N1] Godišnje bacimo oko 247.000 tona hrane

U Srbiji se prema procenama godišnje baci 247.000 tona hrane, odnosno 30 do 40 kilograma po stanovniku. Ipak, postoji verovatnoća da je ovaj iznos daleko veći jer se za razliku od mnogih razvijenih država, ostaci hrane u 99% slučajeva ne razdvajaju od ostalog komunalnog otpada.

Kako bi podigao svest o važnosti ovog problema i ukazao na moguća rešenja, NALED je u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom GIZ i kompanijom Esotron održao radionicu o pravilnom upravljanju ovom vrstom otpada.

-Regulisanje otpada od hrane je globalni izazov, a prema podacima Agencije UN-a za hranu i poljoprivredu trećina hrane koja se prozvede u svetu se nikada na pojede. Reč je o količinama od 1.3 milijarde hrane. Srbija nažalost ne može da se pohvali boljim rezultatima, štaviše, znatno zaostajemo za prosekom zemalja EU. Razlog tome je što nemamo razvijen sistem donacija odnosno upravljanja viškovima od hrane koji se pojavljuju na tržištu – izjavio je u gostovanju za N1 Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u.

Prema njegovim rečima, NALED je u saradnji sa partnerima još pre godinu dana započeo aktivnu kampanju u ovoj oblasti, ali se od tada suštinski ništa nije promenilo, osim određenih količina otpada koje su sakupljene tokom projektnih aktivnosti.

Uzor za unapređenje zakonodavstva u oblasti upravljanja hranom, Srbija bi mogla da pronađe u razvijenim zemljama zapadne Evrope. Kako je objasnio Krstović, za sve one koje poslužuju i pripremaju hranu u obimu većem od 50 obroka dnevno, postoji obaveza odvajanja otpada od ove hrane.

-Pre nego što hrana dospe do otpada, kada govorimo o restoranima i maloprodajnim objektima, imamo više nego jasnu situaciju – oni imaju obavezu da doniraju hranu koja je pred istek roka. Ovde treba obratiti pažnju na one odredbe ,,Upotrebljivo do” ili ,,najbolje upotrebiti do”. Dakle, reč je o međuperiodu kada je hrana sasvim bezbedna i može se upotrebiti za ishranu ljudi – rekao je Krstović.

Kako je istakao, jedna od prepreka realizaciji donacija od hrane jeste fiskalna politika. Uz odgovarajuće poreske olakšice, pre svega kada je reč o PDV-u, koji se u slučaju doniranja takve hrane ne bi plaćao, sistem bi mogao da funkcioniše i kod nas.

 Ostatak gostovanja pogledajte u nastavku.


Povezani Sadržaji

Vesti

NALED, GIZ i Esotron prikupili 1.300 tona otpada od hrane

14.04.2022

Odziv velikih ugostitelja Izazovu prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Hrana nije otpad

16.10.2020

Svetski dan hrane u Srbiji se obeležava od 2001....Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE