[NOVA S] Dan bezbednosti hrane - da li gledamo rok trajanja?

U Srbiji se godišnje baci više od 700 hiljada tona hrane, ali skoro svaka deseta osoba na svetu oboli od pokvarene hrane. Zato 7. juna obeležavamo Svetski dan bezbednosti hrane, a šta kažu podaci, koji su glavni uzroci bacanja namirnica?

– Trećina hrane koja se proizvede nikada se ne upotrebi, prema nekih podacima oko 247 hiljada rona jestive hrane se godišnje baci u Srbiji, naravno brojke su veće ako računamo i onaj neizbežni deo otpada od hrane koji nastaje kao što su kora od banane, ljuska od jajeta. Ono što jeste prvi identifikovani problem jeste da hrana kojoj ističe rok još uvek nije zakonski regulisano kako i na koji način može da se donira da bi se ti viškovi izbegli – rekao je Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj „NALED-a“.

Srbija nije bogato društvo, sa velikim brojem siromašnih i gladnih važno je da nam sva hrana bude maksimalno iskorišćena. Takođe, značajno je i da uočavamo razliku kada na proizvodima stoji natpis „upotrebljivo do“, a kada „najbolje upotrebiti do“.

– Zakon o bezbednosti hrane preopznaje upravo rokove „najbolje upotrebiti do“ i „upotrebljivo do“, znači da ovaj period između govori u prilog tome da namirnice i dalje mogu biti upotrebljene i upravo je taj rok jako važan u smislu potencijalnog doniranja hrane koje u Srbiji i dalje nije regulisano  – rekao je Krstović i dodao da su oni zagovarali da se sva ova hrana donira i da se omoguće poreske olakšice onima koji doniraju takvu hranu i da se PDV na te namirnice ne plati.

Snimak celog gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Gosti restorana na tanjirima ostave 15.000 tona hrane

02.12.2020

Sistematičnim planiranjem nabavke namirnica i veličine porcija, kao i...Pročitaj vest
Vesti

Mesec organske hrane u decembru

01.12.2018

Cilj kampanje je doći do rešenja za podsticanje organske proizvodnje u Srbiji kroz otvoreni dijalog proizvođača, potrošača...Pročitaj vest
Vesti

NALED, GIZ i Esotron prikupili 1.300 tona otpada od hrane

14.04.2022

Odziv velikih ugostitelja Izazovu prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane...Pročitaj vest
Vesti

Nastavlja se akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane 

05.11.2021

Izazov prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, koji su pokrenuli GIZ, NALED i...Pročitaj vest
Vesti


Nova pravila za deklarisanje hrane

12.06.2018

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED predstavili Vodič za upotrebu Pravilnika o deklarisanju, označavanju i...Pročitaj vest
Vesti

Treći okrugli sto u Valjevu - Mesec organske hrane

18.12.2018

Treći regionalni okrugli sto u okviru javne kampanje Agro klastera Srbije i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE