[nova.rs] Više od 30 opština zatražilo pomoć za najstarije

Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj javilo se od petka do danas više od 30 gradova i opština kojima je potrebna dodatna pomoć za oko 35.000 njihovih najstarijih i socijalno ugroženih sugrađana. Putem NALED-ove platforme za donacije, pomoć su zatražile najviše opštine iz nerazvijenih delova Srbije, a najpotrebiji su im medicinska i zaština oprema, paketi hrane i higijenskih proizvoda, ali i novačane donacije za pokrivanje nekih nužnih troškova.

“Do sada nam se javilo tridesetak gradova i opština koji traže podršku za 35.000 domaćinstava, ali verujemo da ćemo tek ove nedelje imati veliki odziv sa lokala”, kaže za Tanjug izvršna
direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

NALED je u petak pokrenuo onlajn platformu za donacije i od tada do jutros se javilo tridesetak gradova i opština, najviše njih je iz devastiranih područja, treće i četvrte kategorije razvijenosti. Traže uglavnom podršku za nabavku prehrambeno-higijenskih paketa za njihove sugrađane.

“To su uglavnom domaćinstva sa ispod prosečnim prihodima, socijalno ugroženi. Traže se osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu. To je više apel za pomoć iz unutrašnjosti kako
bi opštine uspele da se nađu sugrađanima kao podrška”, navodi Jovanović.

Ova pomoć posebno je važna u onim sredinama u kojima dominiraju staračka domaćinstva i gde ima velik broj sugrađana iznad 65 godina koji žive sami. Ideja NALED-a je da se na jednom mestu umreže privrednici, domaće civilne ali i međunarodne organizacije sa opštinama i gradovima i na taj način obezbedi podrška lokalnim samoupravama.

“Već je tridesetak naših članova obezbedilo pomoć u vrednosti višoj od 2,5 miliona evra, od početka ove situacije, za nabavku medicinske opreme, zaštitnih sredstava, kroz donacije u hrani.
Nadamo se da će ova platforma pomoći da se taj trend nastavi i omasovi, i da će pomoći da se direktno uvežu oni koji su u mogućnosti da daju sa onima kojima je ta podrška potrebna”, rekla je Jovanović.

Kao jedna od najpogođenijih opština na jugoistoku Srbije, Bela Palanka, ima veliki broj staračkih domaćinstava i socijalno ugroženih kategorija stanovnika kojima je neophodna pomoć u vidu
paketa sa hranom, dezinfekcionim i sanitarno-hemijskim sredstvima. Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković navodi da je reč o oko 3.000 penzionera kojima je neophodna pomoć, kao i da su Romi najugroženiji deo populacije u ovoj opštini.

“Lokalna samouprava želi da upravo u ovom trenutku pomogne tim socijalno najugroženijim delovima našeg stanovništva. To su penzioneri sa nižim primanjima, velikom broju korisnika novčane, socijalne pomoći, njih oko 450, i zbog toga je to nešto što je najpotrebnije”, rekao je Miljković za Tanjug.
Lokalne samouprave i organizacije objavile su na NALED-ovoj platformi različite potrebe u svojim mestima. Tako, Opštoj bolnici i Domu zdravlja Valjevo potrebna je medicinska i zaštitna oprema, lekovi, medicinska i dezinfekciona sredstva, racunar sa monitorom i operativnim sistemom (tri komada), baktericidne UV lampe (pet komada), deterdžent za pranje veša (1.000 kilograma), hirurške klompe.

U Opštini Smederevska Palanka, privremenoj bolnici za pacijente obolele od virusa COVID-19 treba jedan uređaj za sterilizaciju instrumenata, pet “Omron” kompresorskih inhalatora za
inhaliranje pacijenata sa respiratornim problemima, jedno sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata. Gradu Pirotu se Apotekarska ustanova Pirot obratila sa zahtevom za pomoć na mesečnom nivou od 500.000 dinara za potrebe zaštite apotekara, a gradskom Štabu su potrebna dodatna sredstva za nabavku goriva za volontere koji obilaze 72 sela i snabdevaju seosko stanovništvo
lekovima i ostalim namarnicama. Prehrambeno-higijenski paketi potrebni su za najugroženije u Trsteniku, a Irigu, Ražnju i Preševu nedostaju laptop računari za rad službenika od kuće. Novčana donacija potrebna je za nabavku paketa hrane i higijene za najugroženije u Aleksincu, dok je novac neophodan “Apotekama Vranje” za proizvodnju medicinskog alkohola.


Povezani Sadržaji

COVID19

NALED pokrenuo platformu za donacije gradovima i opštinama

03.04.2020

U nameri da stane uz svoje članove, NALED je osmislio i lansirao jedinstvenu...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE