[RTS] Administracija opterećuje male privrednike

Danas će biti predstavljena 15. Siva knjiga o ekonomskim reformama u Srbiji, ali i preporukama za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje. Ove godine Siva knjiga sadrži 100 najznačajnijih preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva. Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je za 15 godina mnogo urađeno i to zahvaljujući digitalizaciji.

"Privrednici to osećaju, mnogo više je moguće uraditi iz fotelje, redovi su kraći na šalterima" naveo je Vasiljević i dodao da su mnoge stvari urađene i pre pandemije, ali da je pandemija samo podstakla mnoge stvari kada je reč o digitalizaciji. Prema njegovim rečima, mnogo je bitno da se promenio stav države prema privredi i da je prepoznala da je ona ključna za konkuretnost zemlje.

Kaže da je od prošle godine prihvaćeno 12 preporuka od 100, što ne izgleda impresivno, ali dodaje da najviše preporuka ide ka Ministarstvu finansija, ali da su oni i najviše preporuka sproveli u prethodnoj godini, ,,Stranim investitorima relativno malo smeta u pogledu naše administracije. Ako ste veliki strani investitor vama su otvorena vrata i ministara i gradonačelnika, za velike investicije se države takmiče. Oni nisu preterano opterećeni tom administracijom, administracija pre svega opterećuje male privrednike i Siva knjiga ima značaj za njih. Za one koji ne mogu da uđu u kabinet ministra i da jedan na jedan rešavaju probleme“, rekao je Vasiljević.

Napomenuo je da je najveći problem oko imovinsko-pravnih odnosa, ali da se i u toj oblasti napreduje. ,,Govorimo o desetinama hiljada nerešenih predmeta. To pogađa privredu. U Sivoj knjizi možete naći šta država treba da uradi da se to reši“, kaže direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u. Vasiljević je rekao da privrednicima najviše smetaju iznenađenja, oni su spremni da plate i više, ali da znaju koliko će da plate. 

Snimak gostovanja možete pogledati na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Ka administraciji bez suvišnih papira

01.10.2018

Na konferenciji Ka administraciji bez suvišnih papira, koju su organizovali Vlada Srbije, Britanska ambasada i NALED, predstavljen je...Pročitaj vest
Vesti

Nagrada Reformator godine ministru finansija Siniši Malom

10.03.2023

Ministar finansija Siniša Mali je Reformator godine za 2022. Priznanje...Pročitaj vest
Vesti

NALED izabrao reforme godine i predstavio Sivu Knjigu 12

11.02.2020

Novi elektronski sistem paušalnog oporezivanja, ukidanje poreskih prijava...Pročitaj vest
Vesti

Top tri reforme za 2023.

23.12.2022

Prvu godinu mandata nova Vlada Srbije trebalo bi da iskoristi za najteže reforme, a prema preporuci NALED-a, tri koje bi napravile najveću...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE