[RTS] Predstavljena Siva knjiga 14

Novo izdanje NALED-ove Sive knjige ima 21 novu i 79 starih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova poslovanja, da li je to ohrabrujući podatak, gde nam je pandemija pomogla, a gde odmogla i da li su zaštita životne sredine i zdravlje najveći budući izazovi, o reformskim prioritetima za novu Vladu govorila je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ona je govoreći o fokusu ovogodišnjeg izdanja, prioritetnim preporukama istakla da je Siva knjiga zbornik konkretnih, praktičnih i primenjivih rešenja za smanjenje birokratije.

-Četranesto izdanje donosi 100 preporuka za reformski orijentisane donosioce odluka, koji žele da unaprede poslovno okruženje prema rešenjima koja su usaglašena, uravnotežena i za koje NALED  nudi podršku. Ono što je takođe važno jeste da u svakoj Sivoj knjizi imamo 10 prioriteta, među njima su uvođenje platforme eAgrar, unapređenje sistema javnih nabavki, uređenje fleksibilnih oblika rada i mnoge druge, objašnjava Jovanović.

Komentarišući proces ubrzane digitalizacije koju je uslovila pandemija, ona naglašava dve sistemske promene koje su se desile u resoru finansija, a tiču se uvođenja elektronskih faktura i onlajn fiskalizacije.

-To su preporuke koje su više godina bile prioritet članova NALED-a i privrede koja je kod nas okupljena. To znači da će od maja papirne fakture biti poslate u istoriju, da će 130 000 subjekata i korisnika u ovoj oblasti imati veću sigurnost naplate, da će država imati veću transparentnost plaćanja, bolji nadzor nad finansijskim tokovima u privredi, bolju naplatu poreza, ističe izvršna direktorka NALED-a. 


Povezani Sadržaji

Vesti

NALED izabrao reforme godine i predstavio Sivu Knjigu 12

11.02.2020

Novi elektronski sistem paušalnog oporezivanja, ukidanje poreskih prijava...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio novu Sivu knjigu

23.02.2022

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta, ubrzanje i pojednostavljenje postupka ozakonjenja i uvođenje eUputa tri su reformska...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio Sivu knjigu i 100 preporuka za bolje uslove poslovanja 

23.02.2021

Uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona, unapređenje sistema...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE