[RTS] Obuhvat sive ekonomije smanjen za 3% BDP-a u proteklih pet godina

Naša istraživanja pokazuju da je siva ekonomija u padu. Pre pet godina, po svemu sudeći, negde oko trećine privrede odnosno preduzeća bilo je uključeno u neku od aktivnosti sive ekonomije. U prošloj godini za koju je vršeno istraživanje, palo je na jednu četvrtinu. A kad se pogleda u odnosu na BDP, to je sniženo na 11,7% sa skoro 15%, koliko je bilo pre pet godina, izjavio je za RTS Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u, povodom predstavljanja studija o obimu sive ekonomije u Srbiji.

Govoreći o monetarnom modelu koji se koristio u istraživanju, on je objasnio da je upoređivan ukupan obim gotovine u opticaju sa modelom koji ocenjuje koliko bi gotovine bilo dovoljno da svi uredno plaćaju poreze po propisima.

- Kada se na ovakav način posmatra obim sive ekonomije, takva siva ekonomija je negde oko 20% BDP-a, opet ima isti trend pada kao i prvi oblik, oko 2% je bolje nego što je to bilo pre pet godina. Velika prednost ovog monetarnog modela jeste što gleda jako duge serije podataka, pa možemo da kažemo da je od 2005. do sada siva ekonomija gotovo 10% poena BDP-a manja, istakao je Danon.

Prema njegovim rečima, anketni model ili percepcija obima sive ekonomije kod formalno registrovane privrede pokazuju da u formalnom delu privrede postoje dva osnovna elementa, pri čemu je veći onaj koji je vezan za rad, prijavljivanje radnika i isplaćivanje zarada. „Imamo podatke da dve trećine jezgra sive ekonomije se odnosi na rad - neprijavljivanje radnika, a jedna trećina na neprijavljivanje profita“, kazao je Danon.

Na pitanje u kojim granama je najizraženiji beg u sive tokove, on je izjavio je da je siva ekonomija najviša u građevinarstvu i poljoprivredi, te da je 20% preduzeća u tim sektorima uključeno na ovaj ili onaj način.

Ostatak teksta i video prilog možete pogledati na linku


Povezani Sadržaji

Vesti

Građani Srbije hrabriji, polovina bi prijavila rad na crno

10.05.2022

Gotovo svaki drugi građanin Srbije odnosno njih 49% spremno je da prijavi svog...Pročitaj vest
Vesti

Za privrednike u Srbiji siva ekonomija stagnira ili pada u poslednjih pet godina uprkos krizama

28.07.2022

Iako su iza nas dve pandemijske godine i ponovo su prisutni poremećaji na...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE