[TV NOVA S] Neophodno hitno usvajanje zakona o sezonskom angažovanju u turizmu, građevini, ugostiteljstvu, kućnim poslovima

U pripremi je novi zakon koji reguliše zapošljavanje sezonskih radnika i kojim se obuhvata veći broj radnika i delatnosti nego postojećim zakonom, što je naišlo na kritike nezavisnih stručnjaka za radno pravo.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a je gostujući u Dnevniku na TV Nova S istakla da su svi predlozi koji su dati u ovim i drugim propisima zasnovani na egzaktnim podacima, analizama, kao i na dijalogu sa ljudima na koje se ovaj propis odnosi, te da je ovim odlaganjem prouzrokovana šteta toj ciljnog grupi.

- Oni su angažovani na različitim poslovima u sektorima poljoprivrede, turizma, pomoći u kući, građevini koji bi bili obuhvaćeni  novim zakonom. Najčešće je reč o neformalnom angažovanju, što znači da rade na crno, da ne mogu da ostvare prava po osnovu svog rada, da ukoliko žele da budu prijavljeni im se uskraćuju druga socijalna prava kojih ne žele da se odreknu zarad nekoliko meseci rada godišnje – objasnila je Jovanović, dodajući da je novi predlog zakona uvažio sve te potrebe.

Odgovarajući na kritike upućene ovoj reformi na račun položaja radnika, ona je istakla da su sva prava uključujući pravo na bolovanje, odmor, ograničeno radno vreme u skladu sa zakonom.

- Jasno je navedeno da su sva ta prava garantovana, od toga da je ugovor zabeležen u sistemu do svih drugih prava koja im pripadaju po osnovu radnog angažovanja, zadržavajući istovremeno socijalna prava, zatim imaju staž, osiguranje u slučaju povrede na radu. Prema podacima, za tri godine primene reforme pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi prepolovljen je broj radnika koji je angažovan u tom sektoru neformalno. Preko 30.000 ljudi je angažovano godišnje na ovim poslovima potpuno legalno – nagalsila je Jovanović.

Govoreći i o situaciji javnih nabavki u zemlji, ona je istakla da je NALED dugo vremena angažovan u ovoj oblasti – od trenutka donošenja novog zakona i uspostavljanja elektronske procedure, da ukazuje na postojeće nedostatke i predlaže konstruktivna rešenja, te da vidljivi pomaci postoje.

- Kada se neki zakon donese ili se napravi softver u nekoj oblasti smatra se da je tu kraj posla, međutim posao tek predstoji. Mi aktivno pratimo primenu propisa, radimo istraživanja sa ponuđačima i naručiocima. Ono što nas jako brine jeste da je za 95% nabavki cena jedini kriterijum za dodelu ugovora, da u više od polovine nabavki imamo samo jednu ponudu. Lek je da se sistematično radi na primeni zakona koji je donet, da se primenjuju pravilnici koji upućuju na način ocenjivanja ponuda arhitekstonskih, programerskih, konsultanstkih usluga. Trebalo bi da radimo na tome da cena ne bude jedini kriterijum i da pratimo sprovođenje ugovora, što je jako važno – kazala je Jovanović. 

Celokupno gostovanje možete pogledati na linku


Povezani Sadržaji

Vesti

Otvoreni Balkan najviše koristi donosi sezonskim radnicima

27.08.2022

Dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da, u okviru inicijative Otvoreni...Pročitaj vest
Vesti

Tri godine reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

27.02.2022

Gotovo 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi evidentirano je od početka...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE