[TV Prva] Mere Vlade ključne za očuvanje privrede

SPIKER: Ova kriza izazvana epidemijom Korona virusa ostaviće posledice na privrednike a mere koje je najavila Vlada Srbije ključne su kako bi se sačuvala ekonomija saopšteno je iz NALED-a, a više o ekonomskim merama ovog jutra Roksanda Babić saznaće od predstavnika Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Roksanda šta pokazuju analize?

REPORTER: Živana, ne postoji ni jedan privrednik koji ne smatra da će ova kriza izazvana Korona virusom biti veoma ozbiljna a procene su da će posledice trajati od nekih 6 do 12 meseci. Zato ovoga jutra razgovaramo sa Ivanom Radakom iz NALED-a. I privreda je predložila svoje mere oporavka Vladi a Vlada je juče izašla sa svojim merama. Koliko su one podudarne?

IVAN RADAK (NALED) : Smatramo da su ovim merama ispunjene tri ključne NALED-ove preporuke koje smo dali na početku ove krize. Dakle to je odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, omogućavanje uzimanja jeftinih kredita za likvidnost i takođe ta jednokratna podrška pre svega za malu privredu odnosno za te koji su najugroženiji. Ovo je nešto što će sprečiti ekonomski virus nelikvidnosti i dati time-out privredi da preživi ovih tri meseca vanrednog stanja. Ono što moramo još da mislimo i javljale su nam se organizacije civilnog društva šta je sa njima. I takođe moramo da mislimo i na lokalne samouprave, dakle u ovih desetak dana ostaje da razjasnimo koji su to kriterijumi za dobijanje ove pomoći i na koga će se sve odnositi.

REPORTER: Koliko su važne poreske olakšice, kako će to izgledati u praksi?

IVAN RADAK (NALED) : Poreske olakšice su mera koje su primenjivale gotovo sve zemlje koje su se suočile sa ovim problemom, i one će pre svega pomoći malima. Dakle, oni su onemogućeni praktično da rade, većina njih, nemaju nikakve prihode ne mogu da plaćaju radnike, tako da će za njih ova pauza u plaćanju kredita biti dosta važna. S druge strane velikima očekujemo da će više odgovarati ovaj deo sa povoljnim kreditima jer oni su i finansijski više zaduženi. Tako da će s tim novcem moći da otplaćuju svoje obaveze. Naravno dobra mera je i ona koju je donela Narodna banka, odnosno moratorijum na otplatu kredita. Tako da sve to zajedno nas to jest privredu olakšava joj poziciju, dakle ova tri meseca će moći da nekako funkcionišu da plaćaju svoje radnike. Ovim smo sprečili i eventualni veći rast nezaposlenosti tako da posle toga naravno dobra stvar je i ta otplata obaveza na rate tako mislimo da je za sada ovo jedan dobar potez Države. Ostaje naravno da vidimo ta fina neka podešavanja i šta je to još što ostaje da se uradi. Dakle, mi smo predlagali mere za nezaposlenost odnosno za ljude koji su u ovoj krizi ostali bez posla, dakle moramo misliti i o njima. Tu je naravno mera da se u prvoj godini poslovanja oni koji se odluče da otvore preduzetničku radnju da budu oslobođeni poreza i doprinosa na zarade. Takođe da se za osetljive grupa omoguće javni radovi da i oni budu uposleni. Tako da eto moramo i o tom delu razmišljati.

REPORTER: Mislilo se dosta i da što manje ljudi ostane bez posla a ponuđeno je i da se plate, tri plate, minimalne zarade manjim firmama koje nisu u mogućnosti da isplaćuju plate svojim zaposlenim radnicima, a pod uslovom da nisu otpustili više od 10%.

IVAN RADAK (NALED) : Tako je, to je odlična mera zato što kažem mnogi od njih su zatvorili svoje radnje ne mogu da plaćaju radnike dakle nema prosto osnova iz čega bi isplatili zaradu. Tako da će država pomoći ono koliko je u ovom trenutku bilo moguće dakle iznenađeni smo praktično i veličinom paketa, 5.1 milijarda to je zaista nešto što mnogi nisu ni očekivali, i tako da mislimo da će s te strane pomoći. Nažalost moralo je doći do nekih otpuštanja kažem jer ako nemate prihode nemate od čega te radnike da plaćate. Ukoliko bi mogli i ti poslodavci da računaju na pomoć ukoliko bi vratili te radnike i to bi bila dosta korisna mera.

REPORTER: Čini se da su najugroženiji sektori ugostiteljstvo, turizam, poljoprivreda. Kako tu stoji situacija?

IVAN RADAK (NALED) : Po našem istraživanju u ugostiteljstvu i turizmu pre svega je došlo do pada prihoda za više od 50%. Dakle, to je jedan od sektora koji je veoma ugrožen koji je onemogućen da radi, njima će biti potrebna pomoć ne samo u vidu ovih mera nego i kasnije kada prođe kriza. Mogućnosti kao što su da se produži da se poveća obim programa vaučera za putovanja ili slične mere. Takođe za poljoprivrednike, oni imaju tu specifičnost potrebe nabavke repromaterijala različitog tako da i njima je potrebna pomoć u tom vidu i drago nam je da čujemo da je i ministar poljoprivrede najavio takve mere. Dakle ono što je sad potrebno jeste da pratimo, NALED je tu da pruži podršku kriznom štabu i pomoć stručnu da osmislimo te konkretne kriterijume za dodelu pomoći i da vidimo kome sektorski treba pomoći u ovom trenutku dakle kažem posle ugostiteljstva i turizma videli smo da su ugroženi i prehrambena industrija i transport i saobraćaj. S druge strane, nešto manje su ugroženi farmaceutska industrija, IT, bankarstvo ali kažem nema tog privrednika koji u ovom trenutku nije bar u nekoj meri pogođen ovim stanjem i zato je dobro što je Država da tako kažemo na vreme izašla sa ovim merama. Ostaje dakle da u ovih narednih desetak dana da vidimo kada će početi njihova primena tačno i po kojim kriterijumima.

REPORTER: Hvala puno što ste bili gost vesti.

IVAN RADAK (NALED) : Hvala vama.

REPORTER: Još jednom da ponovimo Vladin paket mera vredan je ukupno 5.1 milijardu evra. 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE