NALED izabrao reforme godine i predstavio Sivu Knjigu 12

Novo izdanje Sive knjige možete preuzeti ovde.

Novi elektronski sistem paušalnog oporezivanja, ukidanje poreskih prijava u cilju efikasnijeg upisa prava svojine u katastar i uvođenje pojednostavljene procedure angažovanja sezonskih radnika, tri su Reforme godine po izboru NALED-a, za koje su dodeljena specijalna timska priznanja zaposlenima u javnoj upravi zaslužnim za njihovo uspešno sprovođenje.

Priznanja su uručena na XII godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, na kojoj je NALED predstavio dvanaesto izdanje Sive knjige, sa 100 preporuka ministarstvima, lokalnim samoupravama i drugim resornim institucijama za smanjenje birokratskih prepreka poslovanju u Srbiji. Da je 2019. bila reformski uspešna pokazuje podatak da je realizovano 17 preporuka Sive knjige, što je najbolji rezultat u poslednjih pet godina i 40% više u odnosu na prethodno izdanje. U ime Vlade Srbije, pisutnima na konferenciji obratili su se premijerka Ana Brnabić, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali, dok su kao predstavnici međunarodne zajednice govore održali i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi, otpravnica poslova u Ambasadi Velike Britanije Rebecca Fabrizi i zamenica nemačkog ambasadora Dorothea Gieselmann.

- Dijalog javnog i privatnog sektora, vlade i civilnog društva, i otvorenost vlade za taj dijalog je jedna od ključnih stvari za brzi razvoj koji je Srbiji toliko potreban. Suštinski je važno da preporuke koje se nalaze u Sivoj knjizi pažljivo pogledamo, saslušamo probleme i analiziramo preporuke kako ih rešiti – izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da kroz Sivu knjigu NALED identifikuje probleme, daje predloge rešenja i uz podršku međunarodnih organizacija radi zajedno sa institucijama na sprovođenju tih reformi. Od 241 preporuke koje su prošle kroz sve dosadašnje Sive knjige, čak 118 ili svaka druga, u potpunosti je ili delimično našla put do zakonodavca. Ključnu podršku u sprovođenju reformi za bolji poslovni ambijent dali su EU delegacija, USAID, Britanski fond za dobru upravu i Nemački GIZ.

- U Sivoj knjizi 12 donosimo 27 novih preporuka i posebno izdvajamo 10 prioritetnih za 2020. godinu, a među njima naročito smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, proširenje obuhvata zakona za sezonske radnike, razvoj sistema eAgrar za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija, i ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza – rekao je Đokić.

Na konferenciji je istaknuto da su najviše uspeha u rešavanju preporuka prethodnog izdanja Sive knjige imali Ministarstvo finansija i Poreska uprava. Tokom prošle godine osmišljen je elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanje paušalnog poreza koje uvodi predvidivost troškova za više od 100.000 preduzetnika. Sledeći korak je uvođenje mogućnosti objedinjene uplate poreskih obaveza na jedan umesto četiri računa.

Prošle godine rešena je i najstarija preporuka Sive knjige i omogućeno elektronsko izdavanje poreskih uverenja, koje je sada besplatno. Za ovu godinu preporuka NALED-a je da isto rešenje zaživi i za uverenja koja izdaju lokalne poreske administracije. Ukidanjem poreskih prijava zaokružena je nova procedura upisa prava u katastar nepokretnosti što će u praksi značiti još dva šaltera manje za građane i privredu i uštede od oko 24 miliona evra u naredne četiri godine. U 2019. zaživeo je i elektronski sistem za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi - nova procedura omogućila je da već u prvoj godini broj registrovanih sezonaca bude povećan sa 3.500 na 26.600. Tokom 820.000 dana angažovanja za njih su plaćeni porezi i doprinosi u iznosu od 250 miliona dinara, a novi sistem koristilo je 311 poslodavaca. Zbog velikog uspeha ove reforme, preporuka Sive knjige 12. je da se ovaj sistem proširi i na druge sezonske poslove, kao što je pomoć u kući.

Među rešenim preporukama ističe se i uvođenje eArhiviranja. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, Srbija je posle 120 godina dobila Zakon o arhivskoj građi koji će privredu osloboditi milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućiti da je digitalizuju i arhiviraju u elektronskom obliku.

Timska priznanja za doprinos reformama

Specijalna priznanja za Reforme godine dodeljena su zaposlenima u javnoj upravi koji su u saradnji sa NALED-om najviše uradili za poslovni ambijent u 2019.

Za reformu sistema paušalnog oporezivanja priznanje je pripalo timu koji su činili direktorka Poreske uprave Dragana Marković, pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović, Svetlana Jovanović (kabinet predsednice Vlade Srbije) i Dragan Agatunović (Poreska uprava).

Reformu upisa prava svojine i ukidanje poreskih prijava sproveli su Jelena Deretić i Ana Đilas (Ministarstvo pravde), Danka Garić (RGZ), Ljiljana Petrović (Ministarstvo finansija) i Violeta Nićiforović (Grad Beograd).

Za uspeh reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi nagrađen je tim IT-evaca koji je radio na razvoju softvera i povezivanju sistema: Saša Dulić i Dragoslav Glišović (Poreska uprava), Dejan Ignjatović (CROSO) i Milan Đuretanović (NSZ).

Na XII godišnjoj konferenciji tradicionalno je dodeljeno i priznanje za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama, koje je pripalo glavnom i odgovornom uredniku lista Politika Žarku Rakiću.


Povezani Sadržaji

Vesti

NALED predstavio 50 preporuka za efikasnije zdravstvo

20.02.2020

Kako omogućiti lakši i jeftiniji pristup zdravstvenoj zaštiti,...Pročitaj vest
Stranica

Siva knjiga

Siva knjiga punu deceniju sadrži 100 najznačajnijih preporuka privrede, jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE