Promocija online sistema za prijavu sezonskih radnika

Sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine poslodavci će moći da angažuju elektronski, putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs. Pojednostavljena procedura podrazumeva da uz upis JMBG-a radnika, označe vrstu posla, bilo da je reč o branju, sadnji, orezivanju ili drugom, kao i da u kalendaru izaberu dan ili više dana tokom kojih će raditi.

Na sezonskim radovima je angažovano između 65.000 i 80.000 građana i praksa je pokazala da čak 95% radi na crno. Ugovor na papiru više neće biti potreban, a sama procedura trajaće manje od 10 minuta u odnosu na pet sati koliko je zahtevala registracija po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Izdatak za porez i doprinose niži je za čak trećinu u odnosu na prethodni model i iznosiće 300 dinara dnevno. Novi zakon i portal kreirani su u saradnji s NALED-om i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) tokom 2018.

- Zahvaljujem na podršci usvajanju jedne od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i realizaciji važnog koraka u digitalizaciji javne uprave. Novi sistem je pokazatelj posvećenosti Vlade Srbije zaštiti prava radnike i stvaranju uređenog sistema za privredu,  potvrda odgovornog vođenja državnih finansija i predstavlja pobedu za sve tri strane – izjavila je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju portala, kojem su prisustvovali ministri Zoran Đorđević i Branislav Nedimović, direktorka Poreske uprave Dragana Marković i ambasador Nemačke Tomas Šib.

NALED je uz podršku GIZ-a koordinirao izradu softvera odnosno portala za prijavu sezonskih radnika  koji je predat u nadležnost Poreske uprave i povezan sa CROSO i Nacionalnom službom za zapošljavanje. To će omogućiti da NSZ tokom 2019. kreira registar sezonskih radnika i olakša povezivanje poslodavca i lica sa željenim veštinama.

Radnici će imati pravo na penzijsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu i moći će da (kao i inspekcije) na portalu u realnom vremenu provere da li su prijavljeni. Na sezonskim poslovima moći će da budu angažovani zaposleni, penzioneri, maloletnici od 16 godina (u skladu sa Zakonom o radu), kao i nezaposleni i primaoci socijalne pomoći koji pritom ne gube prava na naknade koje su dotad primali.

Inicijativu za reformu sistema prijave sezonskih radnika pokrenuli su još 2015. poljoprivredni proizvođači iz Srema, zajedno sa NALED-om i tadašnjim gradonačelnikom Sremske Mitrovice, a sada ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

- Nakon studijskih poseta Hrvatskoj i Mađarskoj, pokrenuli smo inicijativu pred Vladom i obezbedili podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga za rad na reformi i izradu portala. U narednih nekoliko meseci sprovešćemo 60 obuka za poslodavce i institucije i podržati uspostavljanje servisnih centara u lokalnim samoupravama za pomoć poljoprivrednicima u korišćenju platforme. Ulazak makar polovine sezonaca u legalne tokove bi u narednih pet godina doneo ne samo budžetske prihode od 15 miliona evra već i podsticaj da rešenje proširimo na građevinarstvo i turizam – izjavio je predsednik UO NALED-a Vladimir Novaković povodom predstavljanja portala.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE